Column: Geen woningbouw in Schagen-Oost!

De provincie Noord-Holland zegt niet op de hoogte te zijn van de bouw van tijdelijke woningen in Schagen-Oost. Dit antwoordt ze op vragen van Statenlid Eric Jensen (JA21). Het bewuste gebied is door de provincie aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Het provinciebestuur vindt sowieso woningbouw hier niet nodig omdat Schagen voldoende alternatieven heeft voor woningbouw.

De provincie ontkent dat er over de bouw van die tijdelijke woningen contact is geweest met het college van Schagen. Ik citeer: “Nee, er is nog geen contact met het college van de gemeente Schagen over de plannen. De gesprekken over de plannen starten binnenkort op ambtelijk niveau. De afgesproken lijn is dat wanneer er ambtelijk geen overeenstemming wordt bereikt, de gemeente Schagen de plannen bestuurlijk kan bespreken. Op dit moment zijn de concrete plannen van de gemeente Schagen ook op ambtelijk niveau nog niet bekend,” luidt het antwoord uit Haarlem.

De tijdelijke woningen passen in het plan van Schagen om 300 Flexwoningen te bouwen voor het huisvesten van Oekraïense vluchtelingen. Dit plan haalde de landelijke pers en oud-wethouder Jelle Beemsterboer (CDA) werd erom geprezen dat een kleine gemeente als Schagen zo haar nek uitsteekt voor de opvang van vluchtelingen uit dit Oost-Europees land.  Een landelijke primeur werd het genoemd. “Hier willen ze op verschillende locaties zo snel mogelijk driehonderd extra – tijdelijke – woningen realiseren voor de huisvesting van mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne,” schreef de Volkskrant met grote letters.

Het mooiste moet nog komen: als de vluchtelingen terugkeren naar hun vaderland komen de woningen vrij voor het huisvesten van woningzoekenden die op de wachtlijst staan. In de gemeenteraad heerste een feeststemming want het plan werd gezien als een win-win situatie. Intussen is van het plan weinig over: de ene locatie na de andere is intussen afgevallen. Locatie  Schagen-Oost lijkt de volgende te zijn. De provincie wil het hier niet.

Dat de provincie terughoudend is komt ook doordat Schagen andere bouwplannen heeft die in de Ontwikkelvisie 2040 staan. Deze plannen behelzen de bouw van in totaal 1.000 tot 1.100 woningen. Ze komen in Muggenburg-Zuid, Muggenburg- Eiland, Lagedijk, Molenstraat 64 en locatie Action/Wibra. Locaties waar de provincie geen probleem mee heeft. Dus is de boodschap ‘ga eerst maar deze plannen waarmaken voordat we verder gaan kijken.’

Schagen krijgt ook haar zin niet met de zuidelijke randweg tussen de twee provinciale wegen N245 en N241.De provincie vindt de weg ‘niet noodzakelijk’ en heeft het geld er niet voor over. Het idee van de randweg werd geopperd in de gemeenteraad tijdens de discussie over de herinrichting van de Zuiderweg. Dit is nodig omdat de weg drukker en drukker wordt en feitelijk niet meer voldoet aan de eisen die heden ten dage aan een uitvalsweg gesteld worden.

Het gemeentebestuur heeft inwoners gevraagd om hun wensen kenbaar te maken. De meesten ervaren de spoorwegovergang, de oversteekpunten en de filevorming als het meest hinderlijk. Fietsers vinden het uitkomen van het fietspad op het parkeerterrein bij de Emmalaan als onveilig. Bij de Wilhelminalaan geeft de verkeerssituatie bij de Oranjelaan voor fietsers een onveilig gevoel. Kortom, het gaat ergens over.

De gemeenteraad heeft het college 150 duizend euro gegeven om een plan te maken. We schrijven najaar 2020, maar nu twee jaar later  ligt er nog weinig concreets op tafel. Toch is er iets gebeurd: het college wil De Veldwachter rechtsreeks aansluiten op de Zuiderweg. Is dit een wijs besluit? Het is een besluit uit armoe: er is gewoonweg geen geld voor de herinrichting van de Zuiderweg. Het moet daarom maar zó.

Er is ook goed nieuws. De provincie gaat definitief akkoord met de aanleg van de ontsluitingsweg van Muggenburg-Zuid op de N245. De provincie zegt erbij dat de weg moet worden betaald uit het ontwikkelingsplan Muggenburg-Zuid. De duivel zit vaak in de staart. Schagen is een illusie armer en moet dokken. De provincie zegt dat over twee jaar de eerste paal de grond in kan. Over urgentie gesproken.

Eugeen Hoekstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Publicatiedatum: 16 september 2022
Categorie: Column
Aantal views: 267
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: