Column: Geklungel rond Waldervaart

Het omstreden woningbouwplan voor Waldervaart Centrum is van de baan. Het college heeft door het plan van oud-wethouder Jelle Beemsterboer een streep gezet. Als reden wordt genoemd dat er te weinig rekening is gehouden met zaken als veiligheid en wensen van omwonenden. Zij hadden begin van dit jaar bezwaren gemaakt tegen de massaliteit en de bouwhoogte van de complexen. Gesprekken over en weer verstomden het protestgeluid. Eind goed, al goed. En nu dan toch? Waarom? 

In een persbericht stelt het college dat het plan terug naar de tekentafel gaat ‘zodat we het doel kunnen halen.’ Dit doel wordt omschreven als een inspanning om ‘samen met de belangrijkste stakeholders te komen tot een mooi, duurzaam en toekomstbestendig centrumgebied van Waldervaart, dat een nieuw hart van de wijk vormt en waarin functies in het kader van winkelen, sport, onderwijs, welzijn en zorg elkaar versterken. Maar dit doel luidt niet anders dan het huidige doel. Waarom dan wordt het huidige plan ingetrokken?

De wethouder zegt tot nieuwe inzichten zijn gekomen. In werkelijkheid liggen de schoolbesturen dwars. Zij komen met bezwaren tegen de situering van de appartementencomplexen die gevoelens van onveiligheid oproepen. Ook moet er een nieuwe sporthal komen. Het heeft er alle schijn van dat de bezwaren van de schoolbesturen door het college zwaarder worden gewogen dan de bezwaren van omwonenden. Zij zullen nu opgelucht adem halen. Wat er ook gebouwd zal worden, het zal er heel anders uit komen te zien. Maar voor woningzoekenden is het nieuwe verhaal van het college slecht nieuws omdat de realisering van de bouw flinke vertraging zal ondergaan.

Hoe anders luidde het verhaal van wethouder Kruijer echt niet zo lang geleden. Hij zei toen dat hij zijn best heeft gedaan om goed te luisteren naar de wijkbewoners en dat de gesprekken constructief zijn verlopen. Volgens de wethouder kan het bestemmingsplanontwerp ongewijzigd weer naar de gemeenteraad toe. “De gesprekken met de bewoners hebben ons voldoende inzichten gegeven om het bestemmingsplan centrumgebied Waldervaart niet langer uit te stellen noch inhoudelijk aan te passen.”

Het is verbazingwekkend dat nu pas naar voren komt dat de schoolbesturen niets zien in het ontwikkelingsplan. In diverse heel recente documenten zoals de Kadernota 2024 en de Begroting 2024-2027 staat niets over tegenkantingen van de kant van de schoolbesturen. Ik citeer: “Het nieuwe schoolgebouw met verschillende scholen in het centrumplan Waldervaart in Schagen. Deze scholen worden naar verwachting in de tweede helft van 2025 opgeleverd. Op de Spreeuwenlaan wordt hiervoor een schoolzone aangelegd.” Verder lees ik: “In 2024 wordt gestart met de bouw van de nieuwe sportzaal Waldervaart.” 2024 gaat het zo niet worden, terwijl de bestaande sportzaal er qua onderhoud heel slecht aan toe is.

Dat de schoolbesturen nu pas met hun bezwaren komen lijkt mij onwaarschijnlijk omdat de plannen al een geruime tijd bekend zijn. Wanneer wist het college van de bezwaren van de schoolbesturen? Waarom stond er niets over in de begrotingstukken? En wanneer is de gemeenteraad hierover bericht? Voorlopig gaan de huidige schoolgebouwen niet weg en zolang die blijven staan kan er niet gebouwd worden. De schoolbesturen laten zien dat zij de macht hebben om bouwplannen van de gemeente de nek om te draaien. De vraag is wie betaalt de rekening? Want hun bezwaren lijken mij vergezocht. 

Eugeen Hoekstra

 

 

 

 


Publicatiedatum: 15 november 2023
Categorie: Column
Aantal views: 324
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
5 antwoorden
 1. Frits
  Frits zegt:

  De schoolgebouwen zijn gedateerd en op, gewoon aan vervanging toe. Door woningen en een nieuwe school te bouwen worden twee dringende problemen opgelost. Dat kan niet nog jaren wachten.

  Beantwoorden
  • Dirk
   Dirk zegt:

   Frits, mijn auto is op en aan vervanging toe. Maar toch zorg ik ervoor dat hij het nog doet en dat ik veilig kan rijden. M.a.w. natuurlijk zijn die schoolgebouwen aan vervanging toe maar zo lang ze er nog staan is het de plicht van de gemeente Schagen om de voorzieningen bruikbaar te houden. Zo simpel is het. En om de druk bij de omwonenden meer te leggen is verre van eerlijk.

   Beantwoorden
   • Frits
    Frits zegt:

    Beste Dirk, Er is geld genoeg in Nederland. Kijk maar naar het klimaatfonds (35 miljard). En de Waldervaart heeft al hoogbouw (de Waterval).

    Beantwoorden
 2. Frits
  Frits zegt:

  Het is heel triest al je jezelf belangrijker vindt dan de leerlingen die niet eens naar de wc kunnen omdat de boel te oud is en al die mensen die op een woning zitten te wachten. De Drukkerij aan de Laan is 5 etages hoog en dat is nog midden in de stad ook waar hogere eisen gelden. Omdat de bezwaarmaker de weg weet omdat hij wethouder is geweest worden honderden leerlingen en woningzoekenden gedupeerd. Stap over je schaduw heen en denk aan het algemeen belang.

  Beantwoorden
  • Dirk
   Dirk zegt:

   Frits, als de toiletten in de scholen niet deugen is dat de verantwoording van de gemeente en had men moeten zorgen dat ze bij de tijd gebleven zijn. In noodwoningen voor vluchtelingen kunnen ze dat ook. Een tekort aan woningen is een feit, maar bouwen kunnen ze genoeg in Muggenburg bv. Het is toch geen misdaad dat mensen in een groene ruim opgezette wijk als Waldervaart bezwaar maken tegen buitenproportionele hoogbouw voor hun neus. Kijk alleen al dat plan Veldwachter aan. willen we zo iets ? Nee zou ik zeggen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: