Column: Noord-Holland Noord scoort hoger met aantal besmettingen

Het aantal besmettingen met corona is de afgelopen week opnieuw toegenomen. Totaal registreerde GGD Hollands Noorden 10 procent  meer (30 november tot 7 december 4.623) besmettingen dan de week ervoor. Met het stijgende percentage wijkt Noord-Holland-Noord in negatieve zin af van het landelijke beeld, waar het gemiddelde aantal besmettingen met 5 procent afnam. 

Voor het eerst was de afgelopen week in enkele gemeenten sprake van meer dan 1.000 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is het geval in de gemeenten Den Helder en Langedijk. Het aantal mensen dat zich laat testen in één van de GGD-teststraten loopt snel terug. Het effect dat inwoners alleen met een positieve zelftest richting de teststraat worden gestuurd, is daarvan ongetwijfeld een medeoorzaak.

Intussen laat de directeur van de GGD Hollands Noorden Edward John Paulina zich positief uit over zijn prestaties: zijn GGD heeft het niet slecht voor elkaar. Dat er regelmatig kritiek wordt geuit op het coronabeleid, neemt Paulina voor lief. „Met de kennis van nu zijn we zeker te laat met bijvoorbeeld boosteren. Maar achteraf is het altijd makkelijk praten. Ik geef het je te doen,” zegt hij tegen het NHD. Maar hij kan alleen  tevreden zijn als in zijn werkgebied de inentingsgraad boven de 90 procent is gekomen en dat is niet het geval. Onze regio haalt amper 87 procent.

Punt van kritiek is het ontbreken van een test- en vaccinatielocatie in de gemeente Schagen met haar ruim 46 duizend inwoners, terwijl in het even grote Hollands Kroon er wel één is gekomen. Voor de inwoners van Schagen betekent dit dat ze altijd met de auto moeten reizen.

Deze vervoersbewegingen zouden veel geringer zijn geweest als zij terecht konden in hun eigen gemeente. Het heen en weer reizen per auto levert luchtvervuiling op, zeker een actueel onderwerp, maar blijkbaar was dit voor Paulina geen reden om in Schagen ook een locatie te openen. Hij zal tegenwerpen dat hij personeel tekort komt om Schagen goed te bedienen. Dit is natuurlijk de vraag. Een locatie erbij betekent dat het op een andere locatie minder druk zal zijn.

Begrijpelijk, maar maller is dat de gemeente Schagen in de bres moet springen voor mensen die niet beschikken over eigen vervoer.  Als de buren of familie niet willen rijden om besmetting te voorkomen, helpt het gemeentebestuur.

Datzelfde bestuur had natuurlijk alles uit de kast moeten halen om te zorgen dat er in de eigen gemeente een test- en vaccinatielocatie zou komen. Veel mensen zouden met de fiets naar de locatie zijn gereden. Een locatie dichtbij  zou ook helpen de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Ontzorgen helpt mensen over de brug. Elke prik is er één!

Eén klacht van de GGD-directeur vind ik terecht. Dat minister Hugo de Jonge niet wil meewerken aan het verlengen van de tijdelijke contracten van medewerkers. Na drie tijdelijke contracten stopt het en moet de GGD deze hardwerkende mensen laten gaan. Het is dapper van hem dat hij heeft besloten mensen die nu aan hun derde contract toe zijn, voor het hele jaar 2022 in vaste dienst te nemen.

Paulina had nog dapperder geweest als hij had toegegeven dat de GGD’ s  niet in staat zijn om een dergelijke gezondheidscrisis aan te kunnen. Er is een nieuwe centraal gestuurde gezondheidsorganisatie nodig die beter geschikt is voor ‘het handelen’ van epidemieën.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 12 december 2021
Categorie: Column
Aantal views: 454
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):