Column: Nodig plassen

Lekker op de fiets met je dochter van drie achterop naar Hippolytushoef om te winkelen. Bij de ingang van de Ukkie Shop pak je een mandje en je kijkt rond. Er zijn veel leuke dingen uitgestald en je doet wat artikelen in je mandje. Als je zo bezig bent in een winkel gaat de tijd snel. Je kind van drie begint een volle blaas te krijgen en wil graag naar de wc. Even snel naar Den Oever terugfietsen om te plassen duurt te lang, dus maar even vragen aan de winkelierster of je dochter van drie daar even gebruik mag maken van de wc. Terwijl je een gevuld boodschappenmandje hebt zegt de winkelierster op resolute toon: ‘Mevrouw, daar beginnen we niet aan. Klanten mogen hier niet naar de wc.‘ Zo’n reactie verwacht je niet en is in schrille tegenspraak met wat er op de site van de winkel wordt beweerd: ‘Ukkie Shop staat bekend om haar (…) service, creativiteit, bereidwilligheid en vriendelijkheid’.  

Het kindje van drie moet dus maar gewoon in haar broek plassen. Wat doe je dan? Natuurlijk koop je de producten die je hebt uitgezocht niet meer. Ook niet het speelgoed waar je kind zich op had verheugd om mee te gaan spelen. Je laat de gevulde boodschappenmand achter en loopt de winkel uit. Je zoekt een plekje voor je kind van drie waar ze kan plassen. Dan maar buiten op straat je kind laten wildplassen. 

Is dit echt gebeurd? Jazeker. Is de houding van de winkelierster klantvriendelijk? Nee, met zo’n chagrijnige houding raakt zij zeker klanten kwijt. Een goede onderneemster denkt met haar klanten mee. Ook als ze moeten plassen. En vooral in een ‘vriendelijke, bereidwillige’ winkel. 

Een patiënte met blaasklachten stond laatst in een Enschedese apotheek te wachten op haar medicijnen. Ook zij moest nodig naar de wc om te plassen en vroeg aan de apotheker of ze van zijn toilet gebruik mocht maken. De apotheker weigerde om haar even naar zijn wc te laten gaan. De vrouw moest echter zo nodig dat zij buiten op straat haar broek liet zakken en haar blaas publiekelijk ledigde. Was het klantvriendelijk van de apotheker om de vrouw niet toe te laten tot zijn wc? Nee, natuurlijk niet. Klantonvriendelijk deze apotheker? Jazeker…

Kees Zwaan

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: