Column: Nieuwbouw dierenasiel niet op tijd klaar

Het dierenasiel gaat op 1 januari dicht en wat het alternatief wordt is nog steeds niet bekend. Een woordvoerder van het gemeentehuis zegt dat er op die datum geen sprake zal zijn van nieuwbouw. Momenteel  is in de regio een aanbestedingsronde gaande.

De aanbieder die de aanbesteding gegund wordt, zal moeten zorgen voor opvang en vervoer van de dieren  op 1 januari. Dit klinkt niet erg geruststellend. Het zal me niet verbazen als een bestaand asiel ergens ver weg als tijdelijk opvangadres gaat fungeren. De vraag is hoe lang zal ‘tijdelijk’  gaan duren?

Zeven gemeenten in Noord-Holland Noord, waaronder Schagen, zoeken naar een kostenefficiënte oplossing voor het  teloorgaan van de twee dierenasiels in Alkmaar (Dierenbescherming voor de regio Alkmaar) en Tuitjenhorn (Dierenopvang en Dierenambulance Schagen/Hollands Kroon). Beide opvangcentra zijn sterk verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het dierenasiel in Alkmaar is al een poos gesloten. Inwoners hier moeten voor hun hond of kat naar het asiel in Purmerend.

De bestuursopdracht luidt dat er vóór 31 december 2021 een toekomstbestendige oplossing moet zijn. Maar komt die er ook? Naar verluidt hebben verschillende diereninstanties ingeschreven voor de aanbesteding en in oktober wordt bekend aan wie de opdracht gegund wordt.

In ieder geval is het niet de bedoeling dat de oplossing meer gaat kosten voor de gemeenten. Maar wat als de aanbesteding anders zal uitpakken? Een eindoplossing voor de dierenopvang en vervoer met een hoog investeringsbedrag kan bezwaarlijk zijn en voor sommige gemeenten zelfs zeer moeilijk op te brengen. Kortom, onzekerheid is troef.

Als er begin januari geen nieuw opvangcentrum is en  het dierenasiel aan de Ambachtsdijk gesloten is, dan doet zich de vraag voor waar de dieren afkomstig uit  Schagen en Hollands Kroon dan kunnen worden opgevangen. Waar kunnen we straks met onze hond heen? Die duidelijkheid is er nog steeds niet. Het enige dat we weten is, dat degene die de inschrijving wint , verantwoordelijk is om voor deze onduidelijkheid een oplossing te zoeken.

Tenslotte moeten de dieren die in het asiel in Tuitjenhorn verblijven, ergens heen. Jaarlijks vangt dit asiel zo’n 75 honden, 250 katten en 100 overige huisdieren (zoals konijnen, knaagdieren, fretten, vogels, vissen) op en biedt hen tijdelijk onderdak. Behalve opvang van dieren rijdt er elke dag een ambulance rond. Per jaar gemiddeld 750 ritten.

Volgens de  Partij voor de Dieren schort het een en ander aan de opvang van (zwerf)dieren. De enige wettelijke regeling die op dit moment bestaat voor de opvang van zwerfdieren is de bewaarplicht. Na aandringen van de Partij voor de Dieren heeft de regering toegezegd landelijk beleid op te stellen voor dierenopvang in Nederland.

De Dierenbescherming is een tijdje geleden met een keurmerk gekomen voor de opvang van huisdieren in opvangcentra. Bij een dierenopvang met keurmerk weten zij dat de opvang goed geregeld is. Het keurmerk bevat doelvoorschriften voor opvang en bemiddeling. Verder zijn er algemene regels voor huisvesting en verzorging van asieldieren. De nieuwe dierenopvang moet dus aan deze criteria voldoen. Gaat dit ook gebeuren?

Maar op 1 januari is het nieuwe dierenasiel nog niet gebouwd. Wat komt er dan voor in de plaats? Misschien dat we in de loop van oktober meer komen te weten.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 29 september 2021
Categorie: Column
Aantal views: 749
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):