Column: Meerderheid voor autovrijcentrum

Uit een enquête onder inwoners van Schagen blijkt dat een meerderheid (52%) voorstander is van een centrum (Markt, Nieuwstraat en Gedempte Gracht) dat alleen voor fietsers en voetgangers toegankelijk is, zonder auto’s en scooters. Er is echter ook een deel (31%) dat het daarmee oneens is.

Het college wil de Markt elk weekend afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Sluiting van de Markt is een heikel onderwerp in Schagen. Daarom heeft het college gekozen voor enkel een afsluiting tijdens de zaterdagavond en de zondag. Dit houdt een afsluiting van de Markt in (tussen ’t Vosje, Rensgars en Gedempte Gracht) van zaterdag 17:00 tot maandag 6:00 uur.

Al met al zou je mogen verwachten dat het gemeentebestuur de conclusie trekt dat een meerderheid een autovrij kerncentrum wil en dat dit verheft tot beleid. Maar dat is niet zo. Het blijft bij de zondag. Stapje voor stapje lijkt de gedachte te zijn.

Opmerkelijk is ook dat uit de enquête blijkt dat het idee dat supermarkten perse in het stadscentrum horen geen steun vindt. Dit speelt bijvoorbeeld in Muggenburg-Zuid waar in het bestemmingsplan geen ruimte is gereserveerd voor een supermarkt.

De redenering is dat een stadcentrum zonder supermarkten het unieke karakter van het stadscentrum aantast. Het stadscentrum moet werken als een magneet. Bewijzen voor deze stelling zijn er niet. Het is ook niet goed onderzocht. In Medemblik zijn de supermarkten juist buiten het magnifieke stadscentrum verplaatst. Deze beslissing is daar door ondernemers omarmd.

De redenering dat supermarkten kwaliteit toevoegen aan het kerncentrum omdat consumenten blijven hangen in het centrum en gaan consumeren, is twijfelachtig: wie er boodschappen heeft gedaan gaat spoorslag naar huis om de levensmiddelen in de koel- en diepvrieskast te doen.  Vaak wordt gezegd dat Schagen een regiofunctie heeft. Dat is allang niet meer zo. In veel dorpen zijn supermarkten gekomen en nergens rond Schagen hoef je voor parkeren te betalen.

Het afsluiten van de Markt voor auto’s is onderdeel van het verkeersplan voor het centrum van Schagen. Afsluiting van de Markt zorgde voor veel onrust bij winkeliers op de Gedempte Gracht. Zo sprak Henk van Zanten namens de ondernemers dat afsluiting van de Markt niet was afgesproken in de klankbordgroep van ondernemers.

De keuze voor de weekends lijkt een eerste stap te zijn naar een autovrij centrum. Maar hiervoor heeft het college niet gekozen en heeft de zaterdag (winkeldag bij uitstek) buiten de maatregel gehouden. Het ligt voor de hand om de maatregel te laten ingaan op vrijdag 17.00 uur en laten gelden tot maandag 6.00 uur. Hiervoor is veel te zeggen.

In heel Nederland zijn in veel plaatsen winkelgebieden en stadscentra autovrij gemaakt en voor zover ik weet is hier nergens op teruggekomen. Nu blijkt dat er onder de bevolking in Schagen een meerderheid is voor een autovrij stadscentrum, wordt deze genegeerd omdat er een minderheid is van 30%, die dat niet wil. Wat is de conclusie: het gemeentebestuur zwicht voor geld en goed. Zo mag de horeca rond de Markt permanent de terrassen vergroten.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 14 februari 2024
Categorie: Column
Aantal views: 448
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
 1. Dirk
  Dirk zegt:

  He,he, eindelijk eens iemand die doorheeft dat supermarkten niet perse in het centrum thuishoren.
  Die achterhaalde gedachte van het wonderkind Jelle Beemsterboer heeft alleen maar problemen opgeleverd. Laten we met zijn allen eens pleiten voor bijvoorbeeld een supermarkt op de Witte Paal met heel veel parkeerruimte direct voor de deur. In no time zitten ze allemaal daar. Laat de besluitvoerders eens bij onze oosterburen kijken hoe het daar gaat.

  • Stick
   Stick zegt:

   Een drukker winkelcentrum heeft ook een aantrekkende werking, onafhankelijk of de mensen wat kopen of niet. Zeker in Makado zorgen supermarkten voor een drukker ogend centrum, en maakt het daarmee aantrekkelijker.

   En er wel licht bewijs voor dat gesloten winkels naast je een negatief effect hebben. En er is zeker bewijs dat winkels elkaar versterken, waarsch daarom komt(kwam) er ook een grote retailer naar Makado. Verder kan je ook eerst langs de winkels gaan, daarna boodschappen doen en “snel” met je bevroren fruit naar huis. Mensen zijn slimmer dan je denkt.

Reacties zijn gesloten.