Column: mag hockeyveld een miljoen kosten?

Terwijl de wegen en bruggen in Schagen er steeds slechter voorstaan, heeft het college er geen moeite mee om miljoenen in de sport te stoppen. De hele verhuisoperatie van sportvelden naar Groenoord  heeft de gemeenschap 3 miljoen euro gekost. En nu wil het college een miljoen euro uitgeven aan de verplaatsing en renovatie van het hockeyveld op Groenoord.  Als het om sport gaat in Schagen gaan de geldsluizen wijd open.

De bedoeling is dat er van de zomer een hockeywaterveld komt met waterberging. Het wordt dus geen gewoon hockeyveld, maar een bijzonder en dat is om wateroverlast in Groenoord en omgeving te voorkomen. Als dat zo is waarom is dit probleem nu pas naar voren gekomen? Hebben we hier te maken met opzettelijke gedoseerde informatie naar de gemeenteraad? Nu de trein rijdt kan de raad geen nee meer zeggen. Hoe vaak gebeurt dit niet?

Het college spreekt over gebiedsontwikkeling  met veel gebouwd gebied en verharding en problemen door fikse regenbuien die steeds talrijker zullen worden. Het college vindt het daarom belangrijk dat op het sportpark voldoende waterberging (compensatiewater) komt. Dit kan door een hockeywaterveld aan te leggen met een waterberging. Hiermee wordt het probleem opgelost. Het probleem van het water is door het college niet genoemd toen het plan van de sportcarrousel aan de gemeenteraad in 2020 werd aangeboden  ter besluitvorming.

Ook niet later toen het college akkoord was gegaan met de bouw van een clubgebouw en nieuwe sporthallen op Groenoord. Door Groenoord steeds meer te ‘verstenen’ creëert het college zelf de wateroverlastproblematiek.

Hoeveel leden telt Schager Mixed Hockeyclub Magnus eigenlijk? De laatste telling die ik ken is van 2019 en toen waren het er 169.

Het hockeybestuur vindt de investering van een kleine miljoen euro belangrijk om te voorkomen dat leden weglopen. Wat vindt de politiek? Sport heeft in Schagen een grote gunfactor. De politiek zwicht voor elk miljoenenplan waarmee het college op de proppen komt. Maar hoe zit het met andere belangrijke zaken?

Mag ik de politiek in herinnering brengen de slechte staat van onderhoud van de wegen en fietspaden in de gemeente?  De klachten zijn niet van de lucht. Er is te weinig geld om de achterstand in te lopen wordt er gezegd vanuit het gemeentehuis. Maar is dit zo? Hoe geld wordt verdeeld is een politieke keuze. Nu gaat er weer een miljoen euro naar de sport, terwijl de wegen er zo slecht bijliggen.

Op 9 januari stond een beeldvormende informatieavond gepland over de renovatie van het hockeyveld Groenoord. Het college stelt dat naast het feit dat de hockey moet opschuiven van locatie vanwege de bouw van het clubgebouw en de hallen, dient er vanwege de voortgang van de sport een waterveld te komen. Verder zegt het college dat een adviesbureau Breg en Breg de opdracht heeft gekregen om een definitief vlekkenplan op te stellen om te bepalen waar het clubgebouw, de hockey, de PON en de hallen gepositioneerd moeten worden.

Ik zie de bui al hangen: bij die miljoen euro voor de hockey zal het niet blijven Politiek is keuzes maken, maar in Schagen wordt niet gekozen voor de wegen maar voor sporthallen en clubgebouwen. Allemaal heel nuttig, maar veiligheid in de openbare ruimten is toch een tikkeltje urgenter dan een balletje spelen op een waterveld.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 13 januari 2023
Categorie: Column
Aantal views: 383
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
3 antwoorden
 1. Kees
  Kees zegt:

  Hockey heeft nog steeds een elitair imago. Het is democratischer het geld gerichter en doelmatiger uit te geven, bijvoorbeeld aan bevordering van de gezondheid van het gewone volk in plaats van een elitair clubje te subsidiëren…

  Beantwoorden
 2. Marianne
  Marianne zegt:

  Nou, de Ark mag alvast gaan sparen voor een verbouwing aangezien er veel tweedehands materialen zijn gebruikt. En in de Waldervaart staan nog oude schoolgebouwen.
  Helaas kiest de gemeente nu om veel geld uit te geven aan verenigingen met weinig leden zoals de hockeyclub en The Rangers waar Dhr. Hoekstra al eerder over schreef. De gemeente kiest duidelijk voor inwoners waarvan zij denkt dat die meer geld hebben. In Den Helder heeft dat niet gewerkt. De winkels zijn daar in rap tempo verdwenen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: