Column: Jan Rozing gaat weer appartementen bouwen

Jan Rozing Mannenmode, op de hoek van de Rensgars met de Handelsstraat in Schagen,  gaat een paar appartementen bijbouwen. Deze tellen op bij de appartementen die er al zijn aan de Handelsstraat. Rozing is goed bezig. Het gemeentebestuur heeft er groen licht voorgegeven. Het gaat om in totaal vier woonappartementen die op de eerste en tweede verdieping komen. Hiervoor wordt de woning naast de winkel gesloopt. Er zijn meer woningbouwplannen in hartje Schagen.

Het is een goede zaak dat er meer gewoond wordt in het centrum van Schagen. Rozing is niet de enige die bouwplannen heeft. Neem Stiel in Schagen die een fantastisch restaurant uitbaat aan de westzijde van de Markt. De eigenaar heeft grootse plannen met de bestaande zes hotelkamers aan de zijkant van het etablissement.

Meer appartementen betekent meer bewoners en dus meer auto’s. De initiatiefnemers moeten zelf zorgen voor parkeerplekken. Maar het college oordeelt niet zo hard meer. Volgens het college voldoet  het aantal parkeerplaatsen aan de norm bij Rozing. Dit kan door de parkeerplaatsen zo vorm te geven dat alle 14 parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden. Niet zo moeilijk doen vindt het gemeentebestuur, want het gaat om nieuwe woningen in het stadscentrum en die zijn zeer welkom. Zo lukt het Stiel niet om aan de parkeernorm te voldoen, maar het gemeentebestuur strijkt de hand over het hart en zoekt samen met Stiel naar een oplossing.

De gemeente is anders niet zo meegaand. Wie geen parkeerplekken kan realiseren moet geld storten in het parkeerfonds. Wie herinnert zich niet de zeperd die de gemeente heeft gehaald bij de rechter. De gemeente heeft € 55.000,- moeten terugbetalen aan ondernemers Irene van Kooten en Joop Schouten.

Volgens de gemeente waren er tussen 2005 en 2015 10 extra parkeerplaatsen aangelegd, maar volgens advocaat Milo Kroone was het aantal parkeerplaatsen juist afgenomen. Volgens de rechter heeft de gemeente Schagen haar claim onvoldoende gemotiveerd. Oftewel het aantal wordt niet bijgehouden. Deze zaak kan ook de gewilligheid van de gemeente verklaren.

Met de twee bovenstaande plannen is het nog niet gedaan met woningbouw in het hart van de stad  Schagen. Zo komen in het voormalige kantoor van de krant, waarvan de redactie is verhuisd  naar Molenstraat, twee appartementen plus kantoorruimte. Aan de Parallelweg, aanleunend tegen het centrum, komen straks 19 betaalbare appartementen.

Tenminste als wethouder Jelle Beemsterboer dit plan goedkeurt. Er zijn aanvankelijk 11 appartementen in het college akkoord bevonden. Er is nu een gewijzigd plan voor 19 kleinere startersappartementen. Het zou gek zijn als het college dit plan afwijst, temeer omdat in de parkeerbehoefte is voorzien.

En er komen ook appartementen aan de Gedempte Gracht. Dankzij kruidenier Stam die een nieuwe kruidenierswinkel wil neerzetten met hierboven en aan de achterkant van de winkel in totaal negen appartementen. Hiervoor moet de oude bakkerswinkel die eigendom is van Bakker Bouw worden gesloopt. Willem Stam heeft onlangs een rechtszaak gewonnen over een samenwerkingszaak tussen de ontwikkelaar en de buren van Stam. Hoe het verder gaat is niet duidelijk, maar het perspectief is er niet minder om.

Eugeen Hoekstra

 

 

 


Publicatiedatum: 5 januari 2022
Categorie: Column
Aantal views: 1010
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):