Column: Huursukkels willen van het gas af!

De gasprijs wordt steeds hoger, dan kan je beter van het gas af. Een woningeigenaar kan dit laatste zelf beslissen, hij kan zijn huis energieneutraal maken. Maar hoe zit het met de huurder? Die voelt zich sowieso een sukkel omdat zijn woonlasten het dubbele zijn van die van zijn buurman met een koophuis. Reden: de lage rente zodat hij goedkoop kan lenen. Hij ziet de waarde van zijn huis omhoog gaan. De huurder heeft het nakijken. Wat is voor hem de oplossing? Het huurhuis onmiddellijk gaan kopen.   

Maar wil de verhuurder dit wel? Wooncompagnie, de grootste sociale verhuurder in onze regio, heeft aangekondigd best veel woningen te willen verkopen. Maak er gebruik van. Meld u zich onmiddellijk! U wil een energieneutraal huis. Wachten op het moment dat Wooncompagnie dit wil doen duurt te lang. Wooncompagnie zegt in zijn nieuwe koersdocument dat ze “als corporatie in de energietransitie niet voorop wil lopen. Die ambitie hebben we niet.” Daar zit je dan lekker in je huurwoning met een hoge gasrekening. Experts zeggen dat de gasprijs wel wat zal dalen maar vrij hoog blijft.

Wooncompagnie probeert het wel. Zo heeft de sociale huisvester 10 bestaande huurwoningen in Warmenhuizen energieneutraal gemaakt (dus gasvrij) samen met Urgenda. Goed nieuws is dat de huur niet omhoog gaat. Toch moeten de bewoners van die tien woningen in Warmenhuizen 50 euro per maand extra betalen. Zo hard is de huurgarantie ook weer niet. Helaas is het bij deze 10  gebleven.

In de ‘Prestatieafspraken’ die Wooncompagnie, Woonzorg Nederland en de gemeente Schagen met elkaar zijn aangegaan voor de komende jaren,  wordt bevestigd wat we al weten. Wooncompagnie gaat voor een stap voor stap benadering. Huurders die van het gas af willen zijn niet gebaat met deze slakkengang. Zij willen dat Wooncompagnie hun huizen zo snel mogelijk energieneutraal maakt. Als dit niet op korte termijn gebeurt, willen ze hun huis kopen en het zelf doen.

In het regeerakkoord staat: ‘Om zittende corporatiehuurders van grondgebonden woningen een start te geven op de koopmarkt, krijgen ze de kans om hun woning onder bepaalde voorwaarden te kopen.’ Wat die voorwaarden zijn, zal de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, moeten bepalen. Dit gaat vast lang duren.

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis zegt in de Volkskrant dat hij het goed vindt dat sociale huurders de kans krijgen een eigen huis te kopen en vermogen op te bouwen. ‘Dan ga je ook verantwoordelijkheid nemen voor je straat, je wijk en je woonplaats. Huizenbezitters doen meer aan onderhoud dan corporaties.’ Maar huurders willen meer. Ze willen hun huis onder handen nemen en verduurzamen. Ze kijken naar de subsidiemogelijkheden en willen hiervan profiteren.

Volgens de koepelorganisatie Aedes komen met name huurders met een inkomen dat eigenlijk te hoog is voor de sociale huur in aanmerking. Dat zijn dus scheefwoners die eigenlijk naar een andere woning moeten doorstromen. Of die woning kopen natuurlijk.

Eugeen Hoekstra

 

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 11 januari 2022
Categorie: Column
Aantal views: 667
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Rene
    Rene zegt:

    Ik erger me enorm aan de titel van deze column. Alsof iedere huurder een sukkel is en dat de Wooncompagnie niets doet aan onze fijne huurwoningen. Vorig jaar zijn onze woningen in de Waldervaart voorzien van dakisolatie op zolder en in alle slaapkamers van onze woningen uit de jaren 70. Ook is er eerder HR ++ glas geplaats en is er vloerisolatie aangebracht. Hoezo er wordt niets aan verduurzaming gedaan. Ook niet iedereen kan zo maar zijn huurwoning kopen en wonen niet voor niets in een sociale huurwoning. Iets te makkelijk deze redenering. Ik woon al jaren fijn en bewust in een huurwoning met veel plezier.

Reacties zijn gesloten.