Column: Huisarts weg en de bus ook

De laatste huisarts vertrekt uit Petten in 2025 en dus zitten Pettemers straks zonder huisarts in hun eigen dorp. Natuurlijk kunnen ze zich inschrijven bij een huisarts buiten het dorp. Maar zonder eigen vervoer moet je met de bus naar de huisarts. Maar wat als er geen bus is?

Dat wordt een ‘wereldreis.’ Pettemers moeten namelijk eerst met de bus richting Schoorl om vervolgens over te stappen op de bus naar Schagen. Buslijn 151 van Connexxion, gaat wel de goede kant op, maar stopt al in Sint Maartenszee en dus niet in Petten, schrijft JessLokaal in een brief aan het gemeentebestuur. Wat gaat deze doen om de Pettemers aan een goede oplossing te helpen?

De vragen liegen er niet om. Is het College het met JessLokaal eens dat met de huidige infrastructuur van het openbaar vervoer, voor Pettemers het bijna onmogelijk is om Schagen te bereiken via het openbaar vervoer?

Hoe kijkt het College naar het idee om een OV-knooppunt te maken bij De Stolpen, waardoor mensen uit Petten kunnen overstappen op de bus naar Schagen vanuit Callantsoog? Is het College bereid om gesprekken met Connexxion te openen, om buslijn 151 door te trekken naar De Stolpen, om Schagen én de toekomstige huisartsenpost in de Stolpen beter bereikbaar te maken voor Pettemers?

Het gemeentebestuur heeft inmiddels geantwoord en natuurlijk erkent het college dat het openvaar vervoer voor een aantal dorpen, zoals Petten, niet ideaal is. Hallo, dat is hét understatement van het jaar. Niet ideaal, welnee, afgrijselijk!

Als je eindelijk bij de huisarts bent aangekomen met je hartkloppingen, dan kunnen ze je daar oprapen. En dus zegt het college dat het ov ‘idealiter verbeterd moet worden’ en zegt positief te staan tegenover meer inzet van openbaar vervoer en meer knooppunten zoals bij De Stolpen. Ja, wie is daarop tegen? Maar ja, dat is idealiter. En idealiter betekent ‘in het best denkbare geval.’ Schone schijn dus: dat geval is heel ver weg.

De domper komt dan ook snel. Het college weet het natuurlijk ook. Het openbaar vervoer staat op dit moment onder druk in Noord-Holland. Dat geldt nog meer voor het netwerk in de Noordkop, stelt het gemeentebestuur vast. Om vervolgens Connexxion het verwijt te maken dat dit vervoersbedrijf rijdt op basis van het aantal betalende klanten en niet op basis van maatschappelijke belangen.

Ambtelijke gesprekken met Connexxion leveren weinig op. Smeekbedes om de verschraling van het openbaar vervoer zo klein mogelijk te houden hebben weinig zin als Schagen niet de portemonnee trekt om haar pleidooi financieel te ondersteunen.

Dus komt het college tot de conclusie dat het daarom nu niet het moment is om te gaan praten over verlengingen of uitbreidingen van lijnen of het toevoegen van knooppunten. Maar denk nu niet dat het gemeentebestuur het vervoersprobleem van de Pettemers niet serieus neemt. Het college zegt bereid te zijn om in gesprek te gaan met Connexxion om Petten bereikbaar te houden. Garanties zullen er niet komen.

Eugeen Hoekstra

 

 

 

 


Publicatiedatum: 9 maart 2023
Categorie: Column
Aantal views: 1478
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
5 antwoorden
 1. Hanny van Alphen
  Hanny van Alphen zegt:

  Misschien kan de gemeente zelf een bus laten rijden. Niet meer afhankelijk van connexion en de kosten dekken door de toeristenbelasting te gebruiken voor eigen volk.

  Beantwoorden
 2. Kees
  Kees zegt:

  Allemaal gevolgen van de marktwerking en de privatisering. Ik zou zeggen stem volgende week op een partij die tegen marktwerking en privatisering is…

  Beantwoorden
 3. Berend
  Berend zegt:

  In Schagen is het niet beter. Je kunt met een busje naar het Makado maar verder zijn ouderen afhankelijk van anderen of moet je thuis blijven en televisie kijken.
  In Petten moeten ze niet zeuren, ze hebben meer gekregen dan de dorpsraad wou, een nieuw plein, en miljoenen voor de duinen en kust om toeristen te trekken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: