Column: Dieptepunten in de Waldervaart

De wijk Waldervaart, de groenste wijk van de stad Schagen, staat er lang niet goed voor. Er is van alles mis en een wijkraad om de kwesties aan de kaak te stellen bij het gemeentebestuur is er niet en dus kachelt de wijk langzamerhand achteruit.

  1. We schrijven januari 2010. Het begint te dooien en er komen massaal dode vissen boven drijven in verschillende sloten in de wijk. Oorzaak is ondiep water, waardoor bij vorst de vissen niet dieper kunnen zwemmen en doodgaan door zuurstoftekort.  De gemeente Schagen deelt de zorgen, maar zegt met de handen in het haar te zitten. HSV De Baars komt in actie. Servaas Manneveld trekt met een kruiwagen vol dode vissen naar het gemeentehuis. Wethouder Jan Bouwes grijpt in. Hij had het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier begin januari al onderzoek laten verrichten naar de kwaliteit van het viswater. Nu komt er een tweede onderzoek. Conclusie: er moeten plekken komen met dieper water. Pas op 5 november begint de gemeente met de aanleg van deze visoverwinteringsplekken.
  2. We schrijven september 2021. De sloten in de Waldervaart liggen bedekt met kroos. Het kroos ligt er al weken. Het wordt niet opgeruimd. Het groene spul werkt verstikkend waardoor massaal vissen doodgaan. Weer rukt HSV De Baars uit om zoveel mogelijk vissen te redden. Het probleem ligt nu niet aan de vorst, maar aan verstikkend eendenkroos, ondiep water, wildgroei aan waterplanten en aan vallende bladeren van bomen die langs de oevers staan. Er is ook jarenlang niet gebaggerd waardoor het slib zich opstapelt op de bodem. Gemeenten en Hoogheemraadschap wijzen naar elkaar wie verantwoordelijk is voor deze problemen. De wijk staat er gekleurd op: vieze sloten, veel dode vissen en stank.
  3. In 2017 wordt het ‘Polenhotel’ geopend aan de Koperwiek. Niemand in de wijk is hier gelukkig mee. Een gang naar de rechter levert omwonenden niets op. Nergens in de gemeente Schagen is midden in een woonwijk een ‘Polenhotel’ te vinden. Waldervaart mag met de eer strijken. Een maand na de opening van het ‘hotel’  vindt een steekincident plaats waarbij arbeidsmigranten zijn betrokken. De ruzie wordt gesust. Op de plek waar nu dit ‘hotel’ staat hadden natuurlijk woningen kunnen komen.
  4. We schrijven 14 augustus 2021. Er vindt een steekpartij plaats op de Menisweg. Hierbij zijn twee inwoners van 19 en 20 jaar uit Schagen gewond geraakt. Een 18-jarige man is aangehouden. Het incident vond  ’s nachts plaats notabene vlak in de buurt van het politiebureau aan de Koperwiek. Tot nu toe heeft de politie geen duidelijkheid willen of kunnen geven over wat er nu precies gebeurd is.
  5. Het plan (2018) om het park op te fleuren en speelser te maken is nog niet af. Intussen tiert de brandnetel welig en op de plekken waar in het voorjaar 400.000 bloembollen zorgden voor een fraaie bloemenzee en er sprake was van euforie, groeit nu groen dat weinig tot de verbeelding spreekt. Ik denk dat in de tuinen van omwonenden meer vlinders en bijen zijn te vinden dan in het park.
  6. Het winkelcentrum Waldervaart is de afgelopen jaren leeggelopen. Fietswinkel weg, drogist weg, snackbar weg, Klavertje Vier weg en kapsalon weg. Gelukkig heeft de wijk de VOMAR nog en de bloemenzaak, maar van de plannen van de gemeente om het centrale gebied verder te ontwikkelen met meer groen, woningbouw en met centrale huisvesting van de aanwezige scholen, is tot nu toe niets terecht gekomen. Een bezoekje aan de website van Schagen levert gedateerde teksten op. In het eerste kwartaal van 2020 had het stedenbouwkundig plan er moeten liggen. Niet dus.
  7. De sportzaal is een verhaal apart. Het gebouw is al veertig jaar oud en zo lek als een mandje waardoor wind en regen vrij spel hebben met veel klachten als gevolg. Misschien dat de oude wordt gesloopt en dat er dan nieuwe sportzaal komt. Tot die tijd wordt het huidige gebouw met lapwerk in gebruik gehouden. Voor goede sportfaciliteiten moeten we in de wijk Groeneweg zijn. Het is opvallend dat deze wijk bijna nooit negatief in het nieuws komt. Kijk naar de huurwoningen in deze wijk en zie hoe Wooncompagnie een flink deel van deze huizen prachtig heeft gerenoveerd en ze een fraai uiterlijk heeft gegeven. In Waldervaart moeten de huurders genoegen nemen met een likje verf.
  8. We schrijven 3 september 2021. Er lopen daklozen door de wijk Waldervaart. Wijkbewoners klagen al weken over overlast van meerdere Poolse daklozen. Ze poepen in de struiken en maken ruzie. Politie doet weinig en de gemeente neemt de tijd om na te denken over een oplossing. Een particulier neemt het heft in handen en roept de hulp in van Reaction Security. De overlastgevers zijn het land uit.

Een niet volledige bloemlezing van gebeurtenissen die de lezer niet blij zal stemmen. Over de verkeersveiligheid is ook het nodige te zeggen. Kortom, het wordt tijd dat de bewoners van de Waldervaart opkomen voor hun wijk.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 10 september 2021
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: