Column: Hoe kan Van Kampen zich zo vergissen!

Het begon eigenlijk met het persbericht van 17 oktober vorig jaar, waarin gezegd werd dat het COA de crisisnoodopvang in Petten per 1 april 2024 wil sluiten. De reden die het COA noemde was opmerkelijk. Burgemeester Marjan van Kampen wilde de opvang overdragen aan het COA en omzetten in een opvang voor langere tijd. Volgens het COA was dit niet mogelijk, omdat de ombouw naar een meer permanente opvang gepaard zou gaan met uitstoot van stikstof.

Vreemd natuurlijk als je bedenkt dat er een opvangcrisis bestaat in Nederland en je mag verwachten dat iemand zegt ‘nood brengt wetten.’  Ik schreef toen over de nieuwe kernreactor die in Petten wordt gebouwd en waarvoor stikstof blijkbaar geen probleem is.  Een malle vertoning dus van het COA dat voortdurend klaagt over een tekort aan opvangplekken.

Toen kwam het persbericht van 2 november waarin aangekondigd werd dat in Schagen Oost een nieuwe locatie is gevonden voor het inrichten van een crisisnoodopvang voor de duur van 1 jaar. Burgemeester van Kampen geeft aan dat de opvang plaats biedt voor maximaal 250 asielzoekers. Het COA gaat de locatie beheren.

Ze licht toe: “Het COA staat nog steeds voor een grote opgave om asielzoekers op te vangen. Ik vind het zeer belangrijk dat wij als gemeente bijdragen om de druk op de opvangplekken te verlichten. Voor onze inwoners is dit een onverwachts en ingrijpend besluit. Dat begrijp ik heel goed. Daarom ga ik graag met hen in gesprek over wat er staat te gebeuren”.

Maar hier blijft het niet bij.  Het COA heeft grootse plannen voor Schagen Oost. De crisisnoodopvang voor een jaar wordt omgezet naar een noodopvang voor de duur van maximaal 5 jaar. De mensen verblijven dan niet meer in een tent/paviljoen, maar worden gehuisvest in speciale woonunits.

Nog gekker wordt het als in hetzelfde persbericht de omgevingsvisie Schagen Oost te berde wordt gebracht. Gaat het eerst over asielzoekers en de noodzaak om ze op te vangen, eerst voor één jaar, dan opeens voor vijf jaar, en dan plotseling gaat het over het ontwikkelen van Schagen Oost in een woonlandschap. Bent u er nog?

Op 22 december volgt een nieuw persbericht. Onderwerp is de stand van zaken crisisnoodopvang Schagen Oost. In het persbericht staat dat in overleg met de veiligheidsregio en het COA de gemeente Schagen bezig is met de praktische voorbereidingen van de crisisnoodopvang.

Er worden details genoemd: hoe komt de voorziening er uit te zien en welke maatregelen zijn er nodig om de crisisnoodopvang te laten functioneren. Het gaat hier onder andere over de inrichting van het terrein, verkeersmaatregelen en energievoorzieningen, logische punten. Vervolgens komt er een correctie op wat er in het vorige persbericht stond: de noodopvang voor maximaal vijf jaar komt hier niet. De burgemeester wordt teruggefloten door de provincie. Ook het plan om de crisisnoodopvang in Schagen Oost gereed te hebben op 1 april, lijkt te sneuvelen, de datum waarop de opvang in Petten sluit. Het wordt kielekiele.

Op 19 januari komt de gemeente weer met een persbericht naar buiten waarin staat dat de veiligheidsregio helemaal niet gaat meehelpen. Dat is raar omdat in het persbericht van 22 december nog gezegd werd dat de veiligheidsregio een rol heeft in  het voorbereiden van de crisisnoodopvang.

Maar dit blijkt niet te kloppen. De veiligheidsregio heeft allang besloten vanaf 1 januari 2024 te stoppen met het beheer van de opvanglocaties. Burgemeester van Kampen is namens de veiligheidsregio al enkele jaren bezig met de opvang van asielzoekers voor maar liefst zestien gemeenten in Noord-Holland Noord. Hoe kan ze dan niet weten dat de veiligheidsregio dit zo heeft besloten?  Wouter Kolff, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei in juni al dat de veiligheidsregio’s hun handen zouden aftrekken van de opvang van asielzoekers.

Door deze onkunde komt de gemeente erachter dat ze andere procedures moet doorlopen en andere afspraken moet maken dan in eerste instantie gedacht was. Het klinkt als een gemeente die zich overvallen voelt, maar dan door onwetendheid. Ook is het vreemd dat het COA, beheerder van de crisisnoodopvang, nog steeds niet de omgevingsvergunning heeft aangevraagd. Het is te hopen dat de gemeente meer vat krijgt op het proces en het eindresultaat.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 25 januari 2024
Categorie: Column
Aantal views: 613
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Johan de Vet
  Johan de Vet zegt:

  Ik denk niet dat Schagen-Oost een ‘probleemgevallen locatie’ gaat worden.
  Schagen Oost ligt op ongeveer 800m van Station Schagen af. Station Schagen heeft een directe intercityverbinding met Amsterdam.

  Het risico dat de ‘veiligelanders’ zich dan de hele dag in Amsterdam op gaan houden is veel te groot. Dat willen de bestuurders van het COA, die veelal in Amsterdam wonen, niet lopen.

 2. Inwoner gemeente Schagen
  Inwoner gemeente Schagen zegt:

  Eugene woont zeker in Schagen. Komt wel heel dicht bij nu he? Wat was je gevoel toen de opvang in Petten gerealiseerd werd?

 3. Dik Trom
  Dik Trom zegt:

  Misschien kan ze net als Jelle een functie in de landelijke politiek krijgen. Ze hebben hier voldoende geoefend in het verzinnen van fabeltjes….

 4. Ja
  Ja zegt:

  Geen vergissing maar een bewuste leugen van deze burgemeester die de weg al jaren kwijt is. Kantoortje geven in Geesterkogge op de gesloten afdeling.

Reacties zijn gesloten.