Column: Gasvrij, hoeft opeens niet!

Heeft u al een brief ontvangen van de gemeente? De gemeente wil 20% van de bestaande woningen van het gas afhalen. Bent u één van de gelukkigen? Maar moet dit nog? Het nieuwe kabinet is namelijk een andere koers gaan varen.

Uit het regeerakkoord van Rutte IV blijkt dat het kabinet een stap terugzet in het aardgasvrij maken van alle huizen in Nederland. Terwijl het vorige kabinet honderdduizenden woningen binnen een paar jaar van het gas af wilde halen, legt de nieuwe coalitie de nadruk op hybride warmtepompen en isolatie. Er komen subsidies beschikbaar en er komt een campagne om deze route te promoten.

Over hoeveel huizen wanneer er van het gas af moeten en wanneer, gaat het niet langer in de plannen van het nieuwe kabinet. In de bodem liggen talloze gasbuizen die gebruikt kunnen worden voor het transport van waterstofgas. Gas blijft nodig als het in de winter koud is of als er een tekort is aan wind- en zonne-energie. Is het u opgevallen dat we al weken achtereen nauwelijks zon en wind hebben gehad? Laat dus de radiotoren zitten in uw woning.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het coalitieakkoord kennelijk niet goed gelezen want die zit nog steeds op de lijn van het vorige kabinet dat 1 miljoen bestaande woningen van het gas afgehaald moeten worden. Dit laatste kost handen vol geld en vaklui zijn er onvoldoende om die klus te klaren. De hybride route waarvoor Rutte IV nu kiest is volgens de VNG slechts voor woningen die voorlopig nog niet van het gas af gaan. De kans is groot dat deze mensen blij zullen zijn met hun hybride warmtepomp en de isolatie van hun huis. Van het gas af hoeft niet meer.

De VNG doet net alsof er niets veranderd is, overigens tegen beter weten in. Gemeenten hebben geld nodig van het Rijk om met de warmteplannen aan de slag te gaan, want zij kunnen het niet uit eigen zak betalen. Het vorige kabinet heeft beloofd de uitvoeringslasten voor 2022 te regelen, maar dit is niet gebeurd. Komt er ook niet van. Het nieuwe kabinet kiest voor de andere manier en promoot de hybride warmtepomp met nieuwe subsidies. Zo wordt een huis deels verwarmd met stroom en deels met gas.

Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, is er blij mee: “Die gasloze route past niet bij onze maatschappij. De stap is te ingewikkeld, kostbaar en het draagvlak is niet groot genoeg. Het kabinet ziet dat nu ook.”

De gemeente Schagen wil 20% van de woningen vóór 2030 van het gas af halen. Die ambitie heeft de gemeente Schagen vastgesteld in de visie ‘Schagen samen aardgasvrij’. Om van het gas af te kunnen moeten woningen eerst goed worden geïsoleerd. Daarom wil Schagen dat 3.000 bestaande woningen isoleren zodat ze aardgasvrij kunnen worden. Van het aardgasvrij helpen klopt wel, maar gasvrij maken van huizen is veel te duur en is niet nodig. Het nieuwe kabinet ziet meer toekomst in hybride oplossingen.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 21 januari 2022
Categorie: Column
Aantal views: 445
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. Dirk
  Dirk zegt:

  Het bestuur van Europa heeft gas toch een groen etiket gegeven dus voorlopig is het fundament onder het gasvrij maken weggevallen. De rechtsgrond is dus niet meer aanwezig om ons daar mee lastig te vallen. Voorlopig natuurlijk.

  Beantwoorden
 2. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Eugeen die aardgasleidingen die nu in de grond liggen zijn mogelijk best geschikt voor waterstofgas. Alleen voor of aardgas of waterstofgas. Beide tegelijk zal niet gaan. Zolang er aardgas in die buizen zit mag er geen waterstofgas in zitten. Dat geeft dan een explosief gasmengsel die niet geschikt is voor de huidige verwarmingsbronnen.

  Om waterstofgas en aardgas tegelijk aan te bieden zullen er naast de huidige gasleidingen ook leidingen komen voor waterstofgas. Dat zal uiteindelijk wel een landelijke dekking moeten worden. Elke installaties met zonnepanelen kunnen ook in de toekomst waterstof gas kunnen maken van de opgewekte elektriciteit als water wordt gesplitst wordt in H2 en O2. Het waterstofgas (H2) moet dan worden opgevangen (katalisator) en worden weggepompt in die waterstofleiding.

  Bijna iedereen heeft vroeger en nu nog steeds op school les gehad waarbij met een batterij waterstofgas belletjes ontstonden in een bakje met water en dat waterstofgas kon je opvangen en kon je laten branden met een korte fluittoon.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: