Column: Gründmann kiest bedenkelijke plek

Ondernemer Nico Gründmann mag van de gemeente Schagen het popevenement Magnus Festival houden op zaterdag 8 en zondag 9 juni in de stad Schagen. Er wordt gerekend op ruim 7.000 mensen. De plek waar het festival gaat plaatsvinden is curieus, namelijk de ijsbaan aan de Snevert. Toen destijds de ijsbaan werd toegestaan door de gemeente, werd bedongen dat er op de ijsbaan geen evenementen mogen plaatsvinden. Dat werd nog eens nadrukkelijk bevestigd door de toenmalige wethouder Jan Bouwes.

Terug in de tijd. Op 8 april 2010 ging het over de ijsbaan in oprichting aan de Snevert. Het betrof een informatieavond voor direct-omwonenden van de ijsbaanlocatie. Tijdens deze avond waren ca. 11 omwonenden, alsmede vertegenwoordigers van KIVAS, Magnusrijders, Sportraad en de gemeente aanwezig. Tijdens dit overleg werd van de zijde van de gemeente gesteld dat het uitgangspunt van de politiek (gemeente) is, dat het terrein – buiten het agrarische gebruik – uitsluitend gebruikt mag worden als natuurijsbaan en locatie voor de KIVAS-activiteiten (huttenbouwen) gedurende één week in de zomervakantie.

Sommige omwonenden waren niet overtuigd van de verklaring van de wethouder en dienden een zienswijze tegen het plan in bij de gemeente. Ze  hadden gehoord dat de ‘Magnusrijders’ aanstuurt op multifunctioneel gebruik van het terrein. Het ijsbaanbestuur denkt aan circussen, een land- en pompoenfair en aan het organiseren van hondencursussen.

Maar wethouder Bouwes was duidelijk geweest: de ijsbaan wordt geen evenemententerrein. Alleen mag er elke zomer de huttenbouw door kinderen plaatsvinden. De ijsbaan zal niet vaker open zijn dan een paar weken per jaar. Zei hij erbij. Maar sommige bewoners bleven wantrouwen koesteren en vreesden dat er over een paar jaar alsnog meer evenementen worden toegelaten.

Anderen waren tegen omdat er opstallen komen die niet thuishoren in een open landschap. Maar daar ging Bouwes niet in mee. Hij keurde de komst van een fietsenstalling, parkeerplaatsen, een soort schutting tegen de wind en een verlichtings- en geluidsinstallatie goed. Ook mocht de ijsbaan worden vergroot naar een 400 meter- baan. De wethouder vond deze elementen acceptabel zo lang ze ‘zorgvuldig in het landschap  worden ingepast’.  Zo stond de gemeente niet toe om reclameborden opzichtig te plaatsen langs de ijsbaan.

Wethouder Jan Bouwes was aanvankelijk niet voor de Snevert als locatie voor de ijsbaan. In een commissievergadering zei hij de indruk te hebben ‘dat we in Schagen een andere, betere en mooiere plek kunnen vinden’. “Dat zou in Nes Noord kunnen, maar ik ken een aantal gebieden in Schagen waar ook iets gedaan zou kunnen worden voor een ijsbaan.’’ Welke plekken dat zijn, wilde hij niet zeggen. Duurzaam Schagen, tegenstander van het definitief vestigen van De Magnusrijders aan de Snevert, opperde om de onbenutte grasveldlocatie naast sportzaal Waldervaart te gebruiken.

Ondanks de twijfels van de wethouder besloot het college toch een artikel 19-procedure op te starten voor de ijsbaanlocatie aan Snevert. Tegelijk zei Bouwes dat het bepaald niet zeker is of de provincie zal instemmen vanwege de status van het cultuurhistorisch buitengebied. CDA’er Jan Ensink was het met Bouwes eens. “Of de provincie ja of nee zegt, weten we niet. Stel dat de provincie akkoord gaat, kunnen wij daar een ijsbaan neerleggen. Als het echter op een andere plek kan, zoals in Nes Noord, heeft dat onze voorkeur.’’

Maar uiteindelijk is het de Snevert geworden. De provincie kan ermee leven, mits aan de bekende voorwaarden wordt voldaan. Op 28 juni 2011 werd door de gemeenteraad het bestemmingsplan “Natuurijsbaanterrein Snevert” vastgesteld. Het bestemmingsplan was nodig omdat het gewenste plan niet paste binnen het geldende bestemmingsplan en dus moest er een (nieuw) bestemmingsplan komen voor de ijsbaan en de huttenbouwers van KIVAS.

Op zaterdag 17 december 2011 verricht wethouder (en sympathisant van het eerste uur) Jan Bouwes van de gemeente Schagen de officiële opening van de nieuwe ijsbaan aan de Snevert. De ijsbaan is helemaal klaar voor de winter. Dan moet het nog wel gaan vriezen.

Klopt het toch dat omwonenden al voor vreesden dat de gemeente op den duur overstag zou gaan? Feit is dat de gemeente nu  een vergunning heeft afgegeven aan Gründmann voor bedoelde evenement op het ijsbaanterrein. Met het Festival is niets mis, maar met de plek wel omdat het vigerende bestemmingsplan dit niet toestaat. Ik ben benieuwd welk geitenpaadje het gemeentebestuur heeft gevonden om Gründmann toch zijn fiat te geven.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 20 mei 2024
Categorie: Column
Aantal views: 2320
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. J
  J zegt:

  Geen geitenpaadje maar klinkende munt onder tafel. Onbetrouwbaar en drsteeds draaiend college die bovendien wel heel vaak met 2 maten meet. Opstappen!

  Beantwoorden
 2. Bart
  Bart zegt:

  Ik vind persoonlijk dat de gemeente zich behoorlijk lang aan z’n belofte heeft gehouden. En natuurlijk blijft niet alles in de wereld voor eeuwig hetzelfde.

  Vanuit mijn woonhuis kan ik de ijsbaan zien en als omwonende heb ik er totaal geen probleem mee als er af en toe wat reuring is op die locatie. Wees blij dat er van alles wordt georganiseerd in Schagen!

  Beantwoorden
 3. Miehoen
  Miehoen zegt:

  zeiksnorren. we zijn 15 jaar verder nu. Als zo’n tentenkamp daar naast er nu ook gewoon mag komen dan lijkt mij dit ook geen probleem.. Leuk toch wat vertier alhier!

  Beantwoorden
 4. AH
  AH zegt:

  Zijn de mensen uit het AZC zeker ook uitgenodigd gratis kaartjes , waar moeten de bezoekers dan gaan parkeren ???? zo groot is het parkeer terrein niet en als gemeente daar een uitzondering gaat maken dan is het hek van de dam dan gooi alle bestemmingsplannen maar in de prullenbak scheelt een hoop tijd en abtenaren .
  Het is willekeur en vriendjes politiek in Schagen zo lijkt het.
  Want het word gewoon een jaarlijks evenement voor Gründmann massa is kassa .

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):