Column: Goed in visies, moeizaam in bouwen

In het schrijven van ontwikkelvisies is ons gemeentebestuur goed in, maar in het bouwen van woningen een stuk minder. Het is waar, nu wordt er relatief veel gebouwd in Schagen, maar het zijn bouwplannen van weleer, in gang gezet door voormalig wethouder Jelle Beemsterboer. Muggenburg-Zuid schiet niet op en voordat ontwikkelgebied Schagen-Oost wordt gerealiseerd gaan er jaren over heen.

In het eerste kwartaal van dit jaar is er gestart met de bouw van 217 woningen en zijn er 24 woningen opgeleverd. Het grootste project dat is gestart is het project de Veldwachter in de stad Schagen, hier gaat het in totaal om 96 stapelwoningen. Dit college heeft zichzelf beloofd elk jaar 300 -500 nieuwbouwwoningen af te leveren. Dit is vorig jaar niet gelukt (269). Het is de vraag of het dit jaar wel lukt.

Wethouder Simco Kruijer meldt dat er best veel woningbouwplannen in de planning staan (733 dit jaar en 487 volgend jaar), maar dat zegt niet veel. Wat telt is het aantal woningen dat in een jaar is opgeleverd. Hij geeft aan dat er voor diverse kernen ontwikkelvisies worden opgesteld, maar in visies kun je niet wonen.

Dat het niet goed loopt bij de gemeente komt door een behoorlijke uitval en verloop in personeel waardoor de gemeente niet volop (kwantitatief en kwalitatief) heeft kunnen werken aan de woningbouwprojecten, schrijft de wethouder.

Een Rotterdams bureau werkt aan een ontwikkelvisie voor Callantsoog. Wat heeft een bureau uit Rotterdam gemeen met Callantsoog? Niets. De kans is groot dat dit bureau met een onrealistisch halleluja-verhaal komt dat ver van de werkelijkheid afstaat. In de Omgevingsvisie staat exact wat de woningbehoefte is per kern zowel per type als prijsklasse.

Belangrijk is niet alleen hoeveel woningen er gebouwd gaan worden, maar vooral ook voor wie. Ouderen wonen ‘te groot’ en zoeken naar een gelijkvloerse woning (zonder meteen te belanden in een flatwoning). Seniorenwoningen zijn heel hard nodig, maar volgens de voortgangsrapportage van de gemeente Schagen, worden tot 2030 slechts 158 van deze woningen gebouwd tegenover 431 starterswoningen.

Aan de Bogtmanweg in Tuitjenhorn zou een hofje worden gebouwd voor senioren samen met Wooncompagnie. Hiervan is niets terechtgekomen. Het hele bouwplan is door een commissie van de provincie naar de Filistijnen geholpen. Het plan komt een keer terug op de agenda, maar wanneer is mij niet bekend.

Binnenkort verschijnt het woonmarktonderzoek dat Schagen heeft laten uitvoeren. Het kan niet anders dan dat het rapport uitgebreid aandacht besteedt aan het onderwerp wonen met zorg. Veranderende wet- en regelgeving, extramuralisering en toenemende vergrijzing hebben grote gevolgen voor de vraag naar zelfstandig wonen met zorg.

Het aantal  75-plussers stijgt snel dus is er haast bij om woningen te bouwen die geschikt zijn voor ouderen. Maar in de cijfers van de gemeente Schagen zie ik hier weinig van. Het is te hopen dat het onderzoek met concrete getallen komt.  Met Wooncompagnie en Woonzorg Nederland moet de gemeente afspraken maken om een flink deel van de woningvoorraad geschikt te maken voor bewoning door ouderen. Maar de verplichte woonzorgvisie is er nog steeds niet.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 22 juni 2023
Categorie: Column
Aantal views: 257
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. Maria
  Maria zegt:

  Wooncompagnie bouwt wel seniorenwoningen in andere dorpen en steden. De laatste keer dat Wooncompagnie rijtjeswoningen bouwde in Schagen moet zijn 2016 aan de Hofstraat.
  Dat er nu ook voor een Rotterdams bureau is gekozen (welk?) is verontrustend aangezien in Den Helder diverse Rotterdamse bedrijven actief zijn, er lijkt sprake van sturing van bovenaf i.p.v. door de gemeenteraad.

 2. Jaap
  Jaap zegt:

  Het Rotterdamse bureau zal via een (bevriend) collegelid de opdracht hebben gekregen, misschien wat spookfacturen te vinden?
  DE club van Schagen kan prachtige verhalen schrijven, als ze allemaal uitkwamen was het een mooie gemeente om te wonen. Helaas komt er van alle “visies”niets terecht en blijft het bij schrijven en eindeloos vergaderen. Daadkracht komt niet in het woordenboek van Schagen voor.

Reacties zijn gesloten.