Column: Gemeente tart haar eigen zelfbeeld

De gemeente Schagen houdt geld over door niets te doen. Gebeurt elk jaar en dat is vaak de reden dat de gemeente bijna altijd haar jaarrekeningen kan afsluiten met miljoenen euro positief. Ze voert veel minder uit dan ze van plan was. Traagheid is meestal de oorzaak. Of haar ambitie is veel te hoog.

Neem het groot onderhoud en vervangingsinvesteringen voor buitensportaccommodaties. Hoe staat het ervoor? Niet goed. In 2022 is hiervan weinig uitgevoerd, schrijft het college. Hierdoor blijft een bedrag van 1,7 miljoen euro op de plank liggen. Niet uitgegeven betekent een plus op de jaarrekening.

De gemeente heeft structureel een bedrag van € 140.000 opgenomen in de begroting om jongeren te stimuleren om aan het werk te gaan. ‘Om dit uit te kunnen voeren moeten we eerst plannen maken om uitgaven te kunnen doen,’ analyseert het college. Om deze reden zijn de uitgaven nog niet gedaan. Het gaat om een bedrag van 140 duizend euro. Weer een plusje op de jaarrekening.

Voor dit jaar heeft de gemeente zich voorgenomen om wat ze noemt ‘aanvullende noodzakelijke onderzoeken te doen aan de wegen binnen onze gemeente.’ Als er iets is in Schagen wat urgent kan worden genoemd is dat het wegwerken van achterstallig onderhoud aan straten, wegen, trottoirs en bruggen. Je mag veronderstellen dat de staat van onderhoud bekend is bij het gemeentebestuur en dat de wethouder van infrastructuur zich diep moet schamen over hoe zijn gemeente erbij ligt.

Maar nee, de gemeente zit nog steeds in de onderzoekfase en weet nog steeds niet welke wegen prioriteit moeten krijgen. “Deze onderzoeken kosten veel tijd en hierdoor vertragen de voorbereiding en de daadwerkelijke realisatie,” concludeert het college met als gevolg dat ‘het budget voor het dagelijks onderhoud wegenbeheer in 2022 niet is besteed.’ Volgend jaar dan maar? Daar lijkt het niet op want het budget van € 950.000  wordt gestort in de algemene reserve. Een flink plusje, nu voor de reservepot.

Het zou dit jaar moeten gebeuren:  het oprichten van het Burgerberaad. Hiervoor heeft de coalitie een structureel budget beschikbaar gesteld van 50 duizend euro.  Sommige lezers zullen niet weten wat een Burgerberaad inhoudt. Wel nu, in een burgerberaad zitten door loting geselecteerde inwoners die hun volksvertegenwoordiging helpen om beslissingen te nemen over complexe – vaak polariserende – onderwerpen. Gaan we dit jaar niet doen, schrijft het college en dus hebben we weer een plusje te pakken.

We weten het: het vertrouwen in de politiek is diep gezakt, ook in de gemeenten. Neem het zusje van het Burgerberaad: burgerparticipatie. Er waren op 23 november maar 14 burgers naar het gemeentehuis aan de Laan gekomen om over dit onderwerp te praten. Droevig weinig dus. Als dit initiatief weinig uithaalt dan houd ik mijn hart vast voor het burgerberaad.

Hebben we nog een pluspuntje te pakken? Ja zeker, de gemeente wil laagdrempelig en toegankelijk zijn. “Dit kunnen we bereiken door één plek binnen onze organisatie te creëren waar alle vragen, klachten, tips en complimenten van inwoners binnenkomen,” klinkt het.

Wat moet er gebeuren om dit te bereiken? Ik zou zeggen: stoppen met parttime werken. Dan verklein je het risico dat je hoort dat degene die je wil spreken er maandag weer is of zo!  Helemaal stoppen zal niet lukken, maar organiseer de collegialiteit zo dat de beller altijd goed geïnformeerd kan worden. Wat is het plusje dan? € 25.000 . Want het onderzoek om dit doel te bereiken is niet uitgevoerd.  Zo kan ik nog een poosje doorgaan.

Conclusie: niets doen loont.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 30 december 2022
Categorie: Column
Aantal views: 257
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: