Column: Biomassacentrale W’meer illegaal

Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment heeft het oog laten vallen op de biomassacentrale van ECW op Agriport in de Wieringermeerpolder. De centrale stoot mogelijk te veel stikstof uit en dat moet drastisch omlaag, want anders dreigt sluiting.  

De eigenaar van de centrale, de Energie Combinatie Wieringermeer, stond voor de rechter en betoogde dat de Vereniging Leefmilieu, een zusje van MOB, niet ontvankelijk is om in beroep te gaan, omdat ze niet krijgt wat ze wil. Hoezo niet?

Wel nu, als ECW zou moeten overstappen op gasgestookte installatie en dan zou MOB iets bewerkstelligen wat ze niet wil, namelijk stoken met gas. “Het belang van de natuur is derhalve gediend bij voortzetting van de installatie en niet gebaat bij het reactiveren van gasgestookte installaties,” aldus ECW. Een slimme zet.

Maar de rechter gaat er niet in mee omdat de veronderstelde situatie van gasgestookte installaties nu niet aan de orde is. Misschien valt het wel mee met de stikstofuitstoot. De conclusie van ECW is op dit moment voorbarig, aldus de rechter.

ECW hamert erop dat handhaving voor ECW enorme financiële gevolgen zal hebben; er is 8,5 miljoen geïnvesteerd in de bouw van de centrale. Bij handhaving zou het bedrijf moeten sluiten. Het gevolg zal zijn dat voor de eindgebruiker minder duurzame warmte beschikbaar is.

Uit de rechtszaak blijkt dat ECW geen natuurvergunning heeft en volgens Vereniging Leefmilieu betekent dit dat er geen sprake is van legaliteit. ECW stelt dat haar niet te verwijten is dat zij geen natuurvergunning heeft, omdat zij mocht vertrouwen op het PAS-systeem.

Onder de PAS waren er bedrijven die geen vergunning hoefden aan te vragen omdat de uitstoot beperkt was. Zij konden volstaan met een melding van de berekende stikstofbelasting. De Raad van State heeft hier vorig jaar een streep doorgehaald en gezegd dat PAS-bedrijven onwettig bezig zijn.

Er zijn sinds die uitspraak meerdere mededelingen gedaan dat niet handhavend zou worden opgetreden tegen PAS-melders. Dit laatste klopt niet omdat verschillende provincies wel handhavend zijn opgetreden tegen bedrijven die zich beroepen op de PAS-status.

De rechter stelt dat, toen bekend werd dat de PAS-status onwettig is, ECW ruim de tijd (lees 2 jaar) had om een wijziging in haar rechtspositie te kunnen aanbrengen. Dat zij dit nog niet heeft gedaan, is aan haarzelf te wijten, verklaart de rechter. De rechter vindt ook dat ECW de effecten van uitstoot aan stikstof op het Natura 2000-gebied niet goed heeft onderbouwd.

De bouw van de biomassacentrale heeft de eigenaar  8,5 miljoen euro gekost. De centrale is in 2020 gestart met als doel het opvangen van pieken in energiebehoefte van tuinders, die de kassen ’s winters verwarmen. ECW gebruikt aardwarmtebronnen en verbrandt ook snoei- en resthout. Het bedrijf veronderstelt dat de stikstofuitstoot gering is en dus vroeg het bedrijf geen natuurvergunning aan bij de provincie.

ECW moet dit nu wel doen en moet met de billen bloot als het gaat om de uitstoot en de schadelijke gevolgen voor het milieu. De provincie heeft er een klus bij en Vollenbroek wacht geduldig af tot het moment waarop hij weer kan toeslaan. Maar het is te hopen dat de centrale zijn deuren niet hoeft te sluiten.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 17 augustus 2023
Categorie: Column
Aantal views: 234
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):