Column: Stuk minder sociale woningen

Hoe kan het gebeuren dat het percentage sociale koopwoningen niet is gehaald in het woningbouwproject Landsheer in Warmenhuizen. Van de 153 te bouwen woningen zou 40% sociale woningen zijn: 34 huur- en 28 koop. Totaal 62. Het zijn er 46 woningen geworden. Amper 30% van het totale programma. Hoe kan dit?

Het college houdt het op miscommunicatie, maar voor het zelfde geld is er iets anders aan de hand: er is gewoon niet goed opgelet. De gemeente heeft met de contractpartij afspraken gemaakt over de maximale v.o.n.-prijs voor deze koopwoningen, namelijk €210.000,- exclusief BDB-index. De v.o.n. prijs in september 2022 inclusief BDB-index komt uit op €218.820,- In de gesprekken met de contractpartij is door miscommunicatie een foutieve maximale v.o.n.-prijs gecommuniceerd van €229.000,-. Een ambtelijke dwaling en een blunder van jewelste.

Wat er vervolgens gebeurde kan je wel raden: de woningen werden in de verkoop gezet met de foutieve prijs. De gemeente begreep toen meteen dat ze een fout had begaan en is met de ontwikkelaar gaan praten om deze verkoopprijs te verlagen. Dit is maar deels gelukt omdat van de 62 woningen in het sociale segment zijn ‘slechts’ 46 gebouwd, dit is 30% van het totale programma en niet 40%.

Dit heeft betekend dat 16 hoekwoningen buiten de sociale regeling zijn gevallen. De gemeente vindt het geen slecht resultaat omdat ze vinden dat de meest eerlijke manier was om de omissie recht te zetten. Met die eerlijke manier doelt de gemeente op het sjoemelen met de verkoopprijzen Zo werden de 16 hoekwoningen duurder gemaakt en de tussenwoningen goedkoper.

Goed nieuws is dat 28 van die koopwoningen vrij snel kunnen worden opgeleverd. Slecht nieuws is dan weer dat het gaat om conceptwoningen waarvoor geen afbouwcertificaat wordt afgegeven en dat echt nodig is om te voldoen aan de garantievoorwaarden voor de NHG (hypotheekgarantie). Tot ontsteltenis van de kopers want ze kwamen niet in aanmerking voor een starterslening. U hebt er vast over gelezen.

Is in deze zaak ook sprake van miscommunicatie? Of ‘dat gaan we niet zeggen want dan gaat de koop niet door?’ Waarschijnlijker is dat de bouwer Startblock, die zich voor het eerst met dit project op de kopersmarkt begaf, niet wist van het bestaan van deze regels.  Als pleister op de wonde hebben kopers van Ontwikkelaar Zeeman Vastgoed zo’n zes mille korting gekregen op de koopprijs, meldde de lokale krant.

Vreemd is het ook gegaan met het bouwplan Beemsterboerweg/Trambaan in Waarland. Waarom is er gekozen voor het aantal van 16 woningen op 1 hectare? Terechte vraag die de politiek aan de orde stelde want gebruikelijk is toch een aantal van 25 tot 30 woningen. Tot verbazing van velen luidde het antwoord van het college dat voormalige wethouder Wonen Jelle Beemsterboer hiervoor heeft gezorgd. Hoezo? Had hij toen een goede bui toen hij een besluit nam over het woningbouwprogramma ter plaatse? Hij vond dat hij kon afwijken van de regel omdat er geen randvoorwaarden golden voor deze locatie en dus –woningnood of niet-  koos hij voor minder woningen wellicht ten gerieve van de kopers.

Intussen gebeurt er weinig met de spookhuizen: woningen die weggekocht worden voor verhuur aan toeristen of voor een tweede woning en vaak leeg staan. Het gaat om honderden huizen die zo onttrokken worden aan de woningvoorraad. JessLokaal besteedt veel aandacht aan deze kwestie en vindt dat het college laks is om een einde te maken aan het oneigenlijk gebruik van deze woningen. Zelfbewoningsplicht zou helpen. Een huisvestingsverordening  ook.  Maar waarom zijn die er niet? Nog dit jaar zou er een  nieuwe aanpak komen maar tot nu toe blijft het stil aan de Laan. JessLokaal zit er bovenop.

Eugeen Hoekstra

 

 

 


Publicatiedatum: 18 november 2022
Categorie: Column
Aantal views: 164
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: