Column: Die chalets wil hij niet meer zien!

Er woedt een heuse klassenstrijd op het recreatiepark de Luwe Stek in Waarland. Huisjesbezitters met een kleine portemonnee worden verbannen naar de rand van het park om plaats te maken voor recreanten met meer geld op de bank. De nieuwe eigenaar heeft de bezem uit de kast gehaald en is flink aan het wegvegen.

De mensen met een stacaravan en chalet mogen nog blij zijn dat ze niet uit het park worden weggejaagd. Veel recht van spreken hebben ze niet, omdat ze geen eigenaar zijn van de grond waarop hun paleisjes staan.  De nieuwe eigenaar heeft plannen om het park te moderniseren en dat kan je hem niet kwalijk nemen. Er komen moderne vakantiewoningen en een zwemvijver en een groot restaurant dat alle dagen van de week open is. Het gaat om de manier waarop.

Het consumentenprogramma Kassa (BNN/VARA) heeft veel zendtijd besteed aan perikelen op vakantieparken. Kan het zomaar dat je recreatiewoning moet plaatsmaken voor dure chalets? Het maakt wat uit of de camping onder de RECRON-voorwaarden valt.  Je hebt dan meer rechten als recreant. Maar ja, je staat met je hebben en houwen op grond van een ander.

Dus je bent kwetsbaar, omdat je weet dat er een moment kan komen dat je weg moet gaan. Ook de Recron.-voorwaarden geven geen garantie op het voorkomen van alle problemen, maar ze bieden de recreant wel betere bescherming. Als er een geschil is, hoef je niet meteen naar de rechter, maar kun je naar de Geschillencommissie.

De SP heeft vragen gesteld aan het college van Schagen over hoe het aankijkt tegen de ontwikkelingen op de Luwe Stek. Kan de gemeente de plannen dwarsbomen die zoveel onrust veroorzaken bij de recreanten die gehoord hebben dat ze moeten verkassen, terwijl ze het zo fijn hebben op het park. De antwoorden die de gemeente geeft zijn duidelijk: we kunnen weinig doen.

De eigenaar heeft op 22 december 2 aanvragen voor de omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente voor 23 recreatieverblijven en het aanleggen van een vijverpartij. Is die voor de eendjes of voor zwemmers? Ik mag ernaar raden. De gemeente deelt mee dat de aanvrager binnen zes weken met meer gegevens moet komen, anders komt die vergunning er niet. Voorlopig staat de boel even stil. Maar één ding is duidelijk: het bestemmingsplan zit zijn plannen niet in de weg.

Welke mogelijkheden heeft de gemeente om deze ontwikkeling te sturen? Antwoord: “Het is zo dat het inderdaad een trend is dat, ook elders in het land, parken in handen vallen van “ontwikkelaars”. Het moet bekend zijn dat de bewoners en recreanten op dit park op particulier terrein staan. Privaatrechtelijk speelt de gemeente geen rol in de verkoop tussen twee particuliere partijen en heeft ook geen invloed op de verhuur- en verkoopprijzen.”

Toch is het niet zo dat de gemeente helemaal niets kan. Ze is partij in de procedure die doorlopen moet worden om de aanvrager aan de omgevingsvergunning te helpen. In het coalitieakkoord staat dat de gemeente een kwalitatieve diversiteit nastreeft, hetgeen betekent dat er een volwaardig aanbod is van zowel kampeerplaatsen en chalets als stenen recreatieverblijven. Hierover zal het college een gesprek aangaan met de ontwikkelaar.

Tot die tijd zitten de parkbewoners in angst en beven en hebben wantrouwen over de toekomst. De oude eigenaren hadden gezegd dat het park geen commercieel vakantiepark wordt. Maar dit lijkt het toch te worden. De chalets moeten plaatsmaken voor luxe vakantiewoningen en dus moeten de bewoners een ander onderkomen zoeken. Waarnaartoe? Naar een weilandje verderop of naar een ander park. Ze moeten wijken voor de rijken. Zo is het wel. Intussen is de eigenaar, vergunning of niet, hard bezig zijn plannen door te zetten.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 5 maart 2024
Categorie: Column
Aantal views: 436
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):