Column: onzinbanen bij de gemeente Schagen!

Ik doe een appel op wethouder Sigge Van der Veek (CDA) en het hele gemeentebestuur: bezuinig niet op kwetsbare mensen maar op uw eigen organisatie. Haal het geld weg waar het goed kan. En dat is bij de gemeente zelf. Verkoop het gemeentehuis en schrap de wijkteams. Doordat ambtenaren thuiswerken gewend zijn geworden en hiervoor zelfs een vergoeding krijgen, is de verwachting dat thuiswerken normaal wordt.

De meeste ambtenaren werken ook nog eens in deeltijd. Dit betekent dat zij alleen voor een vergadering naar het gemeentehuis komen. Met veel minder werkplekken kan worden volstaan. Zo zien we dat gemeenten in het land verbouwing van gemeentehuizen niet door laten gaan. Laat de gemeente Schagen het gemeentehuis verkopen en ga elders goedkoper zitten. En zoek voor de gemeenteraad een leuke vergaderlocatie in een van de dorpen.

De gemeente kan ook veel geld besparen door afscheid te nemen van onzinbanen. Neem de wijkteams. Geboren uit een hardnekkige regelbehoefte gebaseerd op wantrouwen jegens de burger. Dat bestuurlijke benauwende repressieve klimaat waarin het toeslagendrama kon ontstaan moeten we achter ons laten. Wijkteams hebben we helemaal niet nodig. Het Cultureel Planbureau had al in 2019 geconcludeerd dat gemeenten met wijkteams duurder uit zijn dan gemeenten zonder wijkteams.

Als je hulp nodig hebt en je hebt een goed inkomen dat heb je de gemeente niet nodig en regel jezelf de hulp. Daarom is het appel van wethouder Van der Veek zo weinigzeggend. Hij vraagt mensen met een goed inkomen de scootmobiel of traplift zelf te betalen. Elke dag staat er wel een advertentie in de krant van een leverancier van deze middelen. Mensen met geld op de bank bellen de leverancier, echt niet de gemeente waar ‘klant is koning’ een vreemd begrip is.

Maar heb je het geld niet en moet je voor hulp bij de gemeente aankloppen, dan word je meteen gewantrouwd. De rare kronkel zit dus bij de huishoudelijke hulp of de traplift. Hiervoor moet je de gemeente bellen. Dan word je geconfronteerd met een stappenplan. In plaats dat je antwoord krijgt op je hulpvraag, komt er iemand langs met een stappenplan. Dit behelst het volgende: je vraagt om een paar uur hulp per week en voordat je het weet,  krijg je vreemde mensen van de gemeente over de vloer, leden van het wijkteam, die je uitvragen over je persoonlijke situatie. Stel je vraagt een paspoort aan en er komt iemand van de gemeente op je af die je uitvraagt over je bedoelingen met het paspoort. Of je vraagt een vergunning aan en er komt iemand vragen of het wel verstandig is wat je wil. Nee, dat gebeurt natuurlijk niet. Maar kom je om hulp vragen dan moet je met de billen bloot.

Er zijn gemeenten die helemaal niet werken met wijkteams. Zonde van het geld. Levert een heel grote besparing op. Zo’n gemeente is Lansingerland (63.669 inwoners). Wie hier hulp nodig heeft hoeft niet naar het gemeenteloket maar kan bij de hulporganisatie om hulp vragen.

Doordat burgers niet altijd op een beschikking hoeven te wachten en de benodigde zorg direct wordt gestart, is de regeldruk voor burgers hier een stuk minder. Dit regelarme systeem draait prima. Alleen voor zware hulp heb je hier een beschikking nodig. De gemeente kan met veel minder consulenten toe.

De gemeente Schagen wil bezuinigen op de zorg zelf en dat is geen goed nieuws voor de kwetsbare burgers. Maar er is niemand in de gemeenteraad die voorstelt de wijkteams tegen het licht te houden. In een CPB-rapport zijn gemeenten met wijkteams duurder uit dan gemeenten zonder wijkteams. Hoe komt dit? Dat kunt u wel raden: de zorgorganisaties kunnen het prima zelf.

Dus mijn oproep is duidelijk: gemeente zoek naar goedkopere huisvesting en stop met die wijkteams.

Eugeen Hoekstra

 

 

 


Publicatiedatum: 12 november 2021
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: