Column: De tien plagen…

REGIO – Mijn vrouw en ik besteden veel tijd aan tuinieren. We hebben een leuke voor- en achtertuin en zijn daar best trots op. De schrik sloeg ons om het hart toen we van de ene op de andere dag merkwaardige vergeling van onze buxus-planten zagen ontstaan. 

Nader onderzoek leerde dat het hier om de ‘buxus mot’ of ‘buxus rups’ ging. Met een enorme snelheid vreten die groene beesten zich een weg door de buxus struiken, waarvan we er nogal wat in verschillende vormen en maten hebben staan. De mussen en mezen kunnen er niet tegenaan eten, zoveel als het er zijn.

Een rondje op de fiets door Schagen, leerde ons al gauw dat deze rupsenplaag een ware kaalslag aan het veroorzaken is in elke tuin waar een buxus aanwezig is. In een razend tempo worden prachtige snoei-kunstwerkjes, fraaie hagen en ander siersnoeiwerk volledig kaalgevreten door dit ongedierte. En gek genoeg: alleen buxussen vallen ten prooi.

In een tuinboek uit 1993, de ‘Praktische gids voor opkweek en vormsnoei van de Buxus’ wordt op de laatste pagina aandacht geschonken aan mogelijke profiteurs en parasieten, maar veel verder dan wat vergeelde blaadjes en aangepaste topjes, blijft de schade in deze beschrijving beperkt en meldt de auteur hoopvol dat de struik na verwijdering van die dorre blaadjes, weer gewoon zal uitlopen…

Niks aan de hand dus in 1993, maar nu, zoals gezegd een enorme kaalslag en vernietiging van de Buxus. Onwillekeurig moest ik even denken aan de Bijbelse geschiedenisles die ik als klein jochie van een ‘broeder’ (dat was een katholieke leraar die in een toga voor de klas stond…) kreeg. De man kon meeslepend vertellen en joeg ons de stuipen op het lijf met zijn beschrijving van de Tien Plagen van Egypte.

We lijken in onze huidige tijd overigens ook al aardig op weg te zijn met de ene plaag na de andere:  bosbranden over zo ongeveer de hele wereld, tropische stormen, overvloedige regenval met overstromingen en aardverschuivingen, smeltende ijskappen, pandemieën zoals corona en ga zo maar door.

Terug naar de Buxus-plaag: gelukkig hebben we een goede hovenier kunnen inschakelen die ons geholpen heeft met het verwijderen van al onze buxusplanten; de tuin ziet er nu uit als een slecht onderhouden gebit, waar de nodige tanden en kiezen uit getrokken zijn. 

Maar, met deze deskundige gaan we en een mooi alternatief bedenken om de opengevallen plekken in te vullen met iets anders dan buxus!

Prettig weekend!

ROB HOGENES

Sanne de Weger heeft de School voor de Journalistiek gevolgd. Na een aantal jaar op verschillende redacties te hebben gewerkt voelt Sanne zich sinds 2010 thuis op de redactie van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: