Column: CDA Schagen luidt de noodklok

Het CDA trekt aan de bel. De woningzelfbouwprojecten lopen vast. Steeds meer burgers willen zelf woningen bouwen. Ze zoeken een aannemer- architect, die samen met hen de klus wil klaren. In diverse dorpen in de gemeente Schagen zijn inwoners actief op dit front, maar zien hun plannen vertraagd worden door de gemeente, die de ambtenaren niet in huis heeft om die projecten te begeleiden. Intussen stijgt de grondprijs. 

CPO heet deze zelfbouwplan: het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bij deze ontwikkelvorm realiseert een groep particulieren woningbouw voor eigen bewoning. Het is het antwoord op de stroperige manier waarop de gemeente woningen laat bouwen.  Het CDA zegt verontrustende berichten te hebben ontvangen over de voortgang van deze woningbouwplannen in met name Burgerbrug, Schagerbrug en Warmenhuizen.

Door personeelsverloop bij de gemeente komen er voortdurend nieuwe projectleiders die zich moeten inwerken in de materie. Dit vertraagt de boel aanzienlijk. Daarnaast ziet het CDA de grondprijzen per dag stijgen. In Burgerbrug wordt nu rekening gehouden met een grondprijs die vier maal  hoger ligt dan de onlangs bevestigde prijs. Het CDA eist duidelijkheid over welke stappen het college gaat ondernemen om met de initiatiefnemers overeenstemming te bereiken over de grondprijs. Het CDA klaagt ook over slechte communicatie. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de wisselingen  van de wacht op  het gemeentehuis.

Dat het CDA met deze klachten naar buiten komt is opmerkelijk omdat zijn wethouder, Jelle Beemsterboer, verantwoordelijk is voor woningbouw. De wethouder heeft zich altijd enthousiast getoond over het CPO en zette burgers (met name jongeren) aan om zelf de woningen te gaan bouwen. En zo is ook een aantal van deze projecten gerealiseerd binnen de gemeente. Maar nu lijkt de klad erin te komen. Het laatste nieuws is dat de wethouder heeft besloten de pijp aan Maarten te geven. Hij blijft aan tot aan de raadsverkiezingen en daarna is hij weg. Gaat andere dingen doen. Even geen politiek. Zijn aspiraties om een positie in te nemen in de Tweede Kamer werd niet beloond. Hij kreeg gewoonweg te weinig stemmen. Dat moet hem zeer hebben gedaan.

De omslag (eerst ik doe het, later weer niet) heeft menigeen verrast. Je kunt niet zeggen dat hij stil heeft gezeten. In zijn afscheidsbrief somt hij zelf zijn eigen wapenfeiten op waarop hij zegt trots te zijn. Hij heeft veel in gang gezet. Hij is ook de wethouder van de 300 nieuwbouwwoningen per jaar. Het CBS houdt de cijfers van elke gemeente bij van over hoeveel woningen er per maand zijn gereed gekomen. Het is bijna zeker dat hij de target van vorig jaar van 300 woningen in Schagen niet zal halen.

De traagheid waarover het CDA klaagt is ook te zien bij plannen die buiten het CPO vallen zoals de bouw van een Hofje voor senioren in Tuitjenhorn dat tot stand komt op basis van  de filosofie van ‘Het Knarrenhof’. Het plan sleept zich al jaren voort mede doordat de ene na de andere projectleider bij de gemeente opstapt. Het is geen geheim dat de gemeente worstelt met een groot personeelsverloop. Het zou de gemeenteraad sieren om zich met dit probleem te gaan bemoeien omdat, zoals we zien, de gevolgen groot zijn.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 15 januari 2022
Categorie: Column
Aantal views: 623
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
 1. Dirk Voorhaar
  Dirk Voorhaar zegt:

  Hoe (on)geloofwaardig ben je als 300 woningen per jaar niet haalt volgens het
  Meerjarenplan 2019/2023!
  Jammer voor Jelle Beemsterboer maar ook voor de nieuwe lijsttrekker Puck de Nijs die zegt dat “We bouwen nu 300 woningen per jaar” ? En…”We gaan de komende jaren groeien naar 500 woningen”
  Een groei van 1,5% naar 2,5% zegt zij en daarmee nog verder inlopen en mensen helpen aan een geschikte woning!

  Ik heb mijn steun aan deze partij 2 jr geleden al opgezegd en verlaten en stem niet meer op dit CDA Schagen!!!

 2. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Deze wethouder is steeds bezig zelf de grenzen aan het opzoeken van wat kan. Ook worden bepaalde wensen er door gedrukt. Dan loop je tegen onwil aan en dat betaald zich ui doorstroperige procedures. Het is immers geen samenwerken maar werken met het mes op de keel. Dat maakt geen gelukkige samenwerking op gang. Dat zie je ook in de teruggang van het CDA in zetels van de Kamer en straks ook bij de gemeentelijke verkiezingen.

 3. RaraAvis
  RaraAvis zegt:

  Terecht wordt gesteld dat het vreemd is dat het CDA nu de noodklok luidt. De grootste en in het college de overheersende partij kom nu met zo’n statement. Hebben ze eerst Jelle moeten stemmen om daarmee zo vlak voor de verkiezingen te kunnen komen? In feite geven ze het falen van de eigen partij en hun wethouders binnen de coalitie toe. Terecht! Chapeau! De kiezer zal daar ongetwijfeld rekening mee houden. Dat is te hopen, tenminste.

Reacties zijn gesloten.