Column: Wooncontainers brandgevaarlijk?

Zijn containerwoningen brandgevaarlijk?  Op het terrein aan de Jozef Israëlstraat staan containerwoningen waarin Oekraïnse vluchtelingen zijn gehuisvest. De Senioren Partij Schagen weet van een zeer grote brand in Amsterdam in vergelijkbare containerwoningen. Deze brand vond niet zo lang geleden plaats en haalde de nationale pers. De vraag is of de bewuste containers in Schagen van dezelfde makelij zijn en van hetzelfde materiaal. De Senioren willen weten  welke maatregelen genomen moeten worden. Kunnen die containers überhaupt nog wel blijven?

Het was een hevige brand in het Startblok Riekerhaven in Nieuw-West op zondag 13 november. Daarbij zijn 75 containerwoningen verwoest. De containers hier stonden gestapeld. Dat is niet het geval in Schagen. Er was waarschijnlijke sprake van brandstichting. Er is iemand aangehouden. De containers in Amsterdam zijn niet nieuw. Er werd veel geklaagd over de slechte kwaliteit van de containers. Er is zelfs een huurstaking geweest om de eigenaar van de containerwoningen te dwingen om wat aan het achterstallige onderhoud te doen. De containers in Schagen zien er picobello uit. Wat alleen aan te merken is is de kleur: graftakzwart.

Hoe zat het met de brandveiligheid in Amsterdam? Het Parool ging op onderzoek uit. Volgens bewoners was het complex niet brandveilig, ‘dat wist iedereen allang’. Ook brandexperts zetten vraagtekens bij de brandveiligheid van het complex. Tegen NHN zegt brandexpert Fred Vos  dat de brand veel erger had kunnen aflopen. Hij vindt het gebruik van deze containers als woonruimte “idioot” en “onverantwoord”.

Vos zegt wel een idee te hebben over hoe de brand in de containerwoning zo snel om zich heen kon grijpen: het bouwmateriaal  (metaal) is ontzettend hitte- geleidend. De containerwoningen in Amsterdam waren niet goed gecompartimenteerd. De brandexpert vindt wonen in die containers onverantwoord. “Het is idioot. Die containers zijn niet brandveilig te krijgen. De brandweer moet wonen in zulke containers niet toestaan,” aldus Vos.

Naar aanleiding van deze brand en de nodige vraagtekens omtrent de brandveiligheid heeft de Seniorenpartij Schagen een aantal vragen gesteld aan het college. Zo wil de fractie weten of er een brandrisico-inventarisatie is gemaakt met betrekking tot de containerwoningen aan de Jozef Israëlstraat en of in elke woning een draagbaar brandblustoestel aanwezig is. Hoe worden de woningen verwarmd en zit in elke woning een brandmelder? Helaas stelt de Seniorenpartij niet de vraag wat het advies  van de brandweer is geweest m.b.t. de brandveiligheid. Hoe snel kan de brand om zich heen grijpen? Is het materiaal waaruit de wooncontainers zijn gemaakt brandwerend of –vertragend? Is er voldoende ruimte tussen de containers om brandoverslag te verhinderen?

De wooncontainers in Schagen zien er anders uit dan die in Amsterdam. Ze zien er nieuw en robuust uit. Toch is het goed dat deze vragen gesteld worden. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 20 december 2022
Categorie: Column
Aantal views: 230
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: