Column: Beemsterboer wil woningen splitsen

Wethouder Jelle Beemsterboer van Schagen wil grote woningen splitsten. Door splitsing ontstaan twee huizen met twee voordeuren. Laten we wel wezen, veel mensen wonen in een te groot huis. Kinderen de deur uit, een partner verloren en dan is de woning te ruim bemeten. In een tijd van woningnood zijn buitengewone maatregelen nodig. Maar niemand kan dwingen. Toch is het splitsen van woningen een welkome oplossing.  

De wethouder zegt dat Schagen vorig jaar een door het ministerie goedgekeurd ’parapluplan’ heeft gekregen. Hierdoor kan een ambtenaar binnen acht weken een vergunning voor woningsplitsing afgeven. Voorheen duurde het meer dan een jaar voordat het bestemmingsplan daarvoor gewijzigd was en kostte het de aanvrager duizenden euro’s.

Er is veel woonwinst te halen bij de senioren in ons land. Velen wonen gezien hun leeftijd in ongeschikte huizen: ze zijn te groot of niet geschikt om er heel oud in te worden. Aan de andere kant houden ouderen niet van verhuizen en blijven zij zitten in een woning die niet meer passend is. Splitsing van de woning is een mogelijkheid. Tegelijkertijd zijn seniorenwoningen nodig. Best veel want de vergrijzing zet door. Voordeel is dat er verhuizingen op gang komen. Ouderen laten ruime woningen achter.

Ouderen hebben een hekel aan verhuizen. Om hen te verleiden ‘van groot naar beter’ zijn stimulantia nodig: geef senioren die een schaarse huurwoning achterlaten een doorstroomindicatie met urgentie, ze hoeven dan niet heel lang te wachten. Laat senioren die een schaarse huurwoning achterlaten, hun oude huurprijs meenemen. Geef ze een wooncoach en een verhuisvergoeding.

In Nederland hebben we gemiddeld 65 vierkante meter woonruimte per persoon, meer dan ooit en ook meer dan in de ons omliggende landen. In Duitsland is het gemiddeld 47 m2 per persoon, in Vlaanderen 47 in eengezinswoningen en 43 in appartementen. Volgens deskundigen zijn er dan ook heel wat huizen waar meer mensen in passen.

Maar hoe doe je dit zonder de woning te splitsen? Samen gaan wonen met meer mensen. Voorbeelden: verhuur je bovenverdieping aan een wijkverpleegkundige of een student en je bent goed bezig. Behalve als je van een uitkering leeft, want dan is de overheid er snel bij om je te korten op de uitkering. We leven in een raar land: omdat we mensen met een uitkering wantrouwen als de pest, gaan we ze flink uitknijpen als ze iets goeds willen doen voor de maatschappij.

Toch kunnen gemeenten anders beslissen door maatwerk toe te passen bij de kostdelersnorm. Platform 31 komt met suggesties: banken zouden moeten toestaan dat de hypotheekhouder een deel van de woning verhuurt. Andere redelijk eenvoudig in te voeren maatregelen, maar met naar verwachting minder groot effect zijn: een woninggarantie als het samenwonen toch niet blijkt te gaan en het laten behouden van huurinkomsten bij mensen met een bijstandsuitkering.

Dit als nabrander: in de gemeente Schagen worden 684 woningen niet bewoond, aldus de opgave van de gemeente. Best verontrustende cijfers omdat door de heersende woningschaarste elke woning telt. Ook worden ruim 300 woningen gebruikt door toeristen. Kortom, het gemeentebestuur heeft wel wat uit te leggen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 20 oktober 2021
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Peter
    Peter zegt:

    “Aan de andere kant houden ouderen niet van verhuizen en blijven zij zitten in een woning die niet meer passend is”, aldus een louter op aannames gebaseerde mening. O, er zijn gerust ouderen, die persé niet willen verhuizen. Maar er zijn er evenzoveel, die dat grote huis allang zat zijn en die naar een kleinere handzame woning willen verhuizen. Alleen…..die zijn niet bepaald ruim voorradig. En als ze dat al zijn, meestal duurder dan het huis waar ze wonen. Logisch, dat ze dan niet willen verhuizen. Daarom is het inderdaad een goed idee om het huurbedrag met hen mee te laten verhuizen. Dan komen hun grotere woningen voor starters en jonge gezinnen beschikbaar. Maar de bulk aan woningen zal toch echt moeten komen van bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Zowel voor jong, als voor oud.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: