Column: Antivaxers schreeuwen hard

Hard schreeuwen helpt. Tenminste, zo lijkt het als je op Facebook iets plaatst over vaccineren en dat je het niet sociaal vindt als mensen geen prik nemen. In no time heb je een horde antivaxers op je dak die iedereen die het maar wil lezen ervan probeert te overtuigen dat vaccineren onzin is. 

En de redenen zijn bijzonder. Ik neem er een paar met u door:

Vaccineren doe je voor jezelf, niet voor een ander. Klopt voor de helft. Natuurlijk neem je een prik om de kans kleiner te maken dat je met corona op een IC terecht komt. En dus neem je hem óók voor een ander. Want op dit moment is 70% van de coronapatiënten op de IC’s niet gevaccineerd. Het zou dus een stuk minder druk zijn op de IC’s als iedereen zich zou laten vaccineren. En als het minder druk is op de IC’s, dan kunnen wij weer naar het café, uit eten, winkelen na 17.00 uur ‘s middags of de kinderen lekker laten voetballen. 

Nog een reden: Het langetermijneffect van het vaccin is niet bekend. Ook dat klopt, maar zo ken ik er nog wel een paar. Wat is het langetermijneffect van mobiele telefoons en hun straling? Of van het gebruik van aardgas? Fijnstof? Stikstof? Of het eten van frikandellen waarvan ook niemand weet wat er in zit? 

Mark Rutte en Hugo de Jonge krijgen ook vaak de schuld van de crisis. Geen prik nemen wordt gebruikt als statement tegen Rutte en De Jonge. Maar niet de demissionaire premier en de minister zijn schuldig: het is het coronavirus. Rutte en De Jonge proberen een grillige crisis te managen. En daarbij maken ze, geven ze zelf ook toe, fouten. Het mooie aan ons systeem is, dat als wij het niet eens zijn met de beslissingen van onze overheid, wij diezelfde overheid door verkiezingen kunnen vervangen. Daar hebben ze een naam voor bedacht: democratie. Of wonen de antivaxers liever in Turkije, Rusland of (erger nog) in Irak? 

Ook vaak genoemd: Het komt doordat de zorg is uitgekleed. Klopt. Er is de afgelopen jaren in de zorg veel te veel wegbezuinigd. Daar moet het nieuwe kabinet zeker mee aan de slag. Maar om dat nou als reden te gebruiken om geen prik te halen. Dat is net als tijdens een file niet remmen maar een beetje extra gas geven. Succes gegarandeerd, tenminste, als het krijgen van een ongeluk jouw doel is. 

Het zou mooi zijn als iedereen zich laat vaccineren zodat de zorg wordt ontlast en het leven weer normaal wordt. En daarna kunnen wij gaan kijken hoe de zorg kan worden verbeterd.

En als dat klaar is moet er misschien eens gekeken worden naar het effect van social media. Als je op Facebook één keer een artikel met fakenieuws aanklikt over de schadelijke gevolgen van het coronavaccin, dan krijg je daarna een stroom aan pagina’s die dat fakenieuws bevestigen. Zo gaan mensen geloven in hun eigen waarheid. 

Een van de lezers van een kritische post van mij vroeg hoe ik aan het nieuws kwam dat coronapatienten op de IC’s voor 70% niet zijn gevaccineerd. Mijn antwoord: NOS, RTL Nieuws, Jinek, Op1. De reactie van de lezer was net zo veelzeggend als verbijsterend: “Dat zijn echt goede bronnen maar niet heus”. Dan ben ik uitgepraat… 

Ed van Oerle

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
8 antwoorden
 1. Kees Takken
  Kees Takken zegt:

  Mooi geschreven Ed. Helemaal eens! Ik wacht op een uitgestelde operatie dus heb er belang bij dat er zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis belanden.

 2. Willem
  Willem zegt:

  Ed,plaats je wel een foto van al die antivaxers die op jouw dak zitten?Na dit agressieve stukje moet het wel druk zijn!

 3. Bruin
  Bruin zegt:

  Ik ben het hier zeker niet mee eens. Laat iedereen vrij om te doen wat hij zelf wil doen. Heb namelijk wel de prik gehad en alleen maar ellende. Bloedingen die niet meer stoppen nog een nooit last van gehad. En waarom verplicht de griep prik is toch ook vrijblijvend? Maar is door een man geschreven dus dan zijn deze klachten niet belangrijk en deze cijfers kloppen niet. Het zijn meer gevaccineerde die met klachten in het ziekenhuis liggen. En ik hoor ook niks over de bezuiniging op ziekenhuis personeel ook ff vergeten. Boesterprik voor mij ff nooit meer dus je kunt die van mij gratis hebben.

 4. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Keurig verwoord Ed.
  Als de IC meer ruimte krijgt kunnen alle operaties wel doorgaan.
  Jammer dat daar juist zoveel niet gevaccineerden de bedden gebruiken en zoveel zorg opeisen. Je moet eens weten hoeveel prikken je daar nu krijgt. Dat is een veelvoud van die enkele coronavaccinatie.

 5. Gerda
  Gerda zegt:

  Vreemd stukje, proef vooral boosheid terwijl Dhr. van Oerle normaal gesproken dingen van meerdere kanten durft te bekijken.

 6. Sjaak Euser
  Sjaak Euser zegt:

  Uitstekend betoog. Stuk gezond verstand. En net dat stukje gezond verstand ontbreekt bij velen. Ook bij de talloze ‘columnisten’ in de media die plots de kop opsteken. Maar ieder het zijne.

Reacties zijn gesloten.