COA moet nog even wachten

SCHAGEN – Het COA moet nog even wachten met de bouw van een crisisnoodopvang in Schagen Oost. Met die oproep kwam de rechter woensdagmiddag tijdens een kort geding dat omwonenden hadden aangespannen. 

De rechter beloofde komende maandag om 10.00 uur telefonisch een uitspraak te doen. De schriftelijke overwegingen volgen binnen 2 weken.

Bij de zitting waren naast omwonende van De Nes, De Snevert en de Polderzichtwoningen ook vertegenwoordigers van het COA en de gemeente aanwezig. De omwonenden stapten naar de rechter om met een voorlopige voorziening te voorkomen dat er snel gebouwd gaat worden.

Groot maatschappelijk belang

De gemeente sprak in haar verweerschrift over een groot maatschappelijk belang omdat de opvang in Petten 1 april dicht gaat. Dat maatschappelijk belang weegt volgens de gemeente zwaarder dan de belangen van omwonenden. Volgens de gemeente is een aantal bezwaarmakers ook geen belanghebbende, omdat ze op een te grote afstand van de locatie wonen.

Er kwamen ook nieuwe argumenten op tafel. Zo zou de huidige crisisnoodopvang in Petten niet menswaardig zijn, omdat daar een tent staat zonder ramen. Ook zijn de oude tenten in Petten volgens de gemeente afgeschreven. In Schagen Oost komen volgens het COA moderne hoogwaardige tenten waarbij de vluchtelingen eigen kamers en kookvoorzieningen hebben.

Gebrek aan participatie

De bezwaarmakers herhaalden tijdens de zitting hun belangrijkste argumenten tegen de opvang op in Schagen Oost. Er was te weinig participatie geweest en er zou een grote schade worden aangebracht aan de natuur in het Beschermd Provinciaal Landschap. “Participatie is invloed uit kunnen oefenen op besluiten. Slechts informeren is de allerlaatste trede op de participatieladder”, zei bewoner Peter van der Kruit.

Ook het gebrek aan voorzieningen, zoals riolering en elektra, waren onderdeel van de bezwaren van de omwonenden. Op de Nes en de Snevert is geen riool. Bewoners hebben daar vergunning moeten aanvragen voor een septic tank. Het COA mag zo’n tank, bovengronds, plaatsen zonder aparte vergunning.

Uitspraak komende maandag

Na een zitting van ruim 2 uur kwam er niet direct een uitspraak. De rechter sprak over veel invalshoeken en wilde ruimte om er rustig over na te denken. Hij komt komende maandag om 10.00 uur met een telefonische uitspraak richting alle belanghebbenden. De schriftelijke motivering volgt binnen 2 weken.

Avatar foto
Onder 'Redactie Noordkop Centraal' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan redactie@noordkopcentraal.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0224-218218. Het bezoekadres is Piet Ottstraat 3, 1741 NW, Schagen. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
16 antwoorden
    • Henk
      Henk zegt:

      Dat artikel over de vent die zijn vader vermoord heeft ben je vergeten te posten.

  1. Rick
    Rick zegt:

    Volgens mij zitten er geen autochtone criminelen mensen in een COA of AZC…. Kees.

    Het punt is dat we veel criminelen hier laten blijven met alle gevolgen van dien.

    En hou je voortaan een beetje in !

    • Matthew B
      Matthew B zegt:

      Een waddeneiland inrichten als opvang.
      Eens per dag wat eten en drinken brengen..
      En alleen diegene die goed nederlands spreekt en ondertekend heeft dat hij/zij de westerse manier van leven accepteert dus ook de lhbtqetc gemeenschap.
      Gelijk aan het werk en geen uitkering en kinderbijslag bij het stoppen met werken als ze een huis hebben gekregen.
      En bij 3 x justitie gaan jij en je familie terug met een enkeltje naar de Afrika !

      • Henk
        Henk zegt:

        Stel dat ze uit Europa, Azië of uit Zuid-Amerika komen: moeten ze toch naar Afrika?

    • Henk
      Henk zegt:

      Kees, waar ben je mee bezig? Zo kan ik ook een paar duizend artikelen delen over autochtone criminelen.
      Waar was je toen het artikel over ene Julian F. werd gepubliceerd?
      Daarover geen commentaar van jou gezien. Laffe hond ben je .

      • Kees
        Kees zegt:

        Henk denk om je bloedruk man !

        Laffe honden zijn die roedels gekleurde figuren die hier totaal geen respect voor de westerse beschaving hebben en hun agressie tentoonstellen op alles wat de islam niet aanhangt.
        Meiden lastig vallen en verhandelen, homo’s in elkaar beuken en ouderen beroven van hun bezit.

        Tja laffe honden….

        • Henk
          Henk zegt:

          Kees,
          Ik hoop van harte dat je binnenkort oog in oog komt te staan met de door jou bedoeld e laffe honden.
          Ik wens je dan veel geluk.

    • W
      W zegt:

      Ik denk dat Kees bedoeld dat de pigmentaal bevoorrechte medemensen in Nederland procentueel rijker vertegenwoordigd zijn in de criminaliteit, zeker uit een bepaald Noordafrikaans land. Ik hoop dat dit aan de regels voldoet.

  2. Inwoner gemeente Schagen
    Inwoner gemeente Schagen zegt:

    Dus de mensen die de gang naar de rechter hebben gemaakt zijn tegen een humane opvang van vluchtelingen en groot voorstander van natuurbehoud.
    En dan gaat het ook nog om mensen die niet eens in de buurt wonen van de betreffende locatie.

    Wel fijn dat er zoveel natuurliefhebbers in Schagen wonen. Ze zullen het NK Tegelwippen wel winnen dit jaar.

    Zo te lezen heeft de gemeente Schagen een plan voor een veel betere en humanere opvang in de gemeente. Mijn complimenten, hopelijk gaat het door voor de vluchtelingen.

Reacties zijn gesloten.