Boosheid over afschaffen stemmen per brief

SCHAGEN –   Het is ‘onacceptabel’ en ‘onbegrijpelijk’ dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet per brief gestemd kan worden. Veel ouderen hadden namelijk graag gebruik gemaakt van deze voor hen zeer veilige manier van stemmen, nu het coronavirus nog altijd veel slachtoffers maakt. Dat zegt ouderenbond ANBO tegen BNR.

Het briefstemmen is, met steun van de Tweede Kamer, geschrapt uit de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. Deze wet maakt het bij de komende verkiezingen wél opnieuw mogelijk dat over meerdere dagen gespreid kan worden gestemd, zodat het niet te druk wordt bij stembureaus.

Dat het in maart 2022 niet meer mogelijk zal zijn om per brief te stemmen, zorgt voor boosheid bij ANBO. ‘Ik vind dat onacceptabel en onbegrijpelijk’, zegt Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van de ouderenbond. ‘In deze crisistijd is het belangrijk dat deze veilige manier van stemmen in stand wordt gehouden.’

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):