Alkmaar getroffen door internetfraude

ALKMAAR – De gemeente Alkmaar is slachtoffer geworden van fraude.

Volgens een verklaring van de gemeente gaat het om CEO-fraude, waarbij iemand zich per mail voordoet als directeur van de organisatie.

Deze fraudeur dient een factuur in en geeft aan dat spoedige betaling noodzakelijk is. Die factuur blijkt achteraf vals te zijn. In totaal heeft de gemeente onterecht een bedrag van € 236.000,- betaald. De gemeenteraad is donderdag geïnformeerd over de fraude.

Naar aanleiding van de fraude heeft de gemeente direct intern onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat medewerkers onder druk van de indiener van de valse factuur te snel tot betaling zijn overgegaan. De fraude werd te laat ontdekt.

Uit aanvullend extern onderzoek komen geen aanbevelingen richting de gemeente. De gemeente heeft de zaak voldoende onderzocht en heeft in de bedrijfsvoering direct de juiste maatregelen getroffen om nieuwe pogingen van CEO-fraude tegen te gaan.


Publicatiedatum: 14 september 2023
Tags:

Categorie: Nieuws
Aantal views: 2494
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
 1. BvV
  BvV zegt:

  Rot voor ze.
  Ik mag hopen dat dit uit hun eigen zak word betaald en dat dit niet weer de zoveelste keer word dat zij die het beste met het volk voor moeten hebben misbruik maken van hun positie en de rekening doorsturen naar het volk.
  Ze leren maar een keer van hun fouten. En als dat op de harde manier moet; jammer dan.
  Voor het gewone volk zijn er ALTIJD consequenties als er iets fout gaat.

Reacties zijn gesloten.