Akkoord sloop brandweerkazerne Slootdorp

HOLLANDS KROON – Het gemeentebestuur van Hollands Kroon legt zich neer bij de sloop van de brandweerkazerne in Slootdorp. 

Dit is op te maken uit de memo van het college aan de gemeenteraad. Hierin staat dat “een besluit genomen moet worden” en “we spreken met onze brandweervrijwilligers dat ze voor de regio behouden kunnen blijven.” Er wordt er niet bij gezegd hoe dit zal gebeuren.

De vergrijzing wordt als reden aangevoerd. De kazerne telt nu 14 brandweervrijwilligers waarvan 35% in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar valt. Uitstroom is op den duur onvermijdelijk.

“Een slinkend aantal brandweermensen leidt tot problemen in de paraatheid en daarmee is het uitrukken van de brandweer geen garantie”, zegt het college.

De afgelopen twee jaar waren er gemiddeld 30 alarmeringen per jaar. In 2020 en 2021 betrof dit één brand in een gebouw. Een maatgevend incident waarvoor de wettelijke aanrijdtijd geldt.

In de eerste termijn van 2023 volgt het brandweerzorgplan voor de hele regio Noord-Holland Noord. Het is aan de gemeenteraad om het uiteindelijke besluit te nemen over het nieuwe brandweerzorgplan en de mogelijke nieuwbouw van een brandweerkazerne in Slootdorp.

Tegen de sloop is veel weerstand van de kant van de brandweervrijwilligers. Zij menen dat de kazerne onmisbaar is in verband met de brandveiligheid in Slootdorp en omgeving.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: