Advies: lokale omroepen weghalen bij gemeenten

SCHAGEN  – De bekostiging voor lokale publieke omroepen moet worden weggehaald bij gemeenten en verlegd worden naar de Mediabegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) schreven dat  vorig jaar al in een gezamenlijk advies aan Arie Slob, demissionair minister voor Media. 

“De huidige financiering vanuit het Gemeentefonds is wat ons betreft passé”, zegt Marijke van Hees, oud-gedeputeerde en voorzitter van de RvC. Zij maakt zich zorgen over de controlerende taak van lokale omroepen, die voor geld grotendeels afhankelijk zijn van gemeenten.

Het rijk stelt nu € 1,34 per huishouden beschikbaar aan de lokale omroep. De ROB en RvC willen dat verhogen naar € 2,- per inwoner. Het totale budget komt daarmee op 31,5 miljoen euro, volgens hen een solide financiële basis.

Hoofdredacteur Ed van Oerle van Noordkop Centraal vindt het een stap in de goede richting, maar nog lang niet voldoende voor een structureel sterke lokale omroep. “Met € 2,- per inwoner komt het budget voor Noordkop Centraal op ongeveer € 100.000,- per jaar. Daarvan kan geen dagelijks relevant nieuws worden gemaakt”, stelt Van Oerle.

Hij benadrukt dat Noordkop Centraal de afgelopen jaren door de gemeente Schagen beter werd bekostigd. “De gemeente ziet het belang in van een sterke lokale omroep die ook kritisch is besluiten van het gemeentebestuur. Daarom heeft de gemeente al eerder besloten meer geld te steken in de omroep”, stelt Van Oerle.

ROB en RvC dringen verder aan op de vorming van lokale of regionale mediafondsen. Daarnaast is een investering van 15 miljoen euro nodig voor journalistiek talent. 

Een deel van dat geld is nu al op incidentele basis beschikbaar. De minister heeft aangekondigd een jaar langer subsidie uit te trekken voor samenwerking en kennisdeling. 

Noordkop Centraal doet mee aan dat project. Een NOS verslaggeefster is dagelijks op de redactie van de lokale omroep aan de slag.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: