Aantal valincidenten ouderen blijft hoog

HOLLANDS KROON – Relatief veel 65-plussers in de Kop van Noord-Holland komen na een val in het ziekenhuis terecht. In de gemeente Schagen waren het er afgelopen jaar 161, in Hollands Kroon 148 en in Den Helder 188.

CDA Hollands Kroon wil weten waardoor deze ongelukken worden veroorzaakt en hoe deze voorkomen kunnen worden. “In het belang van het voorkomen van persoonlijk leed, maar ook in het belang van de gemeente met het oog op mogelijke indirecte kosten in de zorg en dergelijke”, stelt Sjaak Vriend van CDA Hollands Kroon.

Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De meest voorkomende oorzaken van valpartijen zijn lichamelijke klachten zoals duizeligheid, slechtziendheid en weinig spierkracht.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):