Aantal leegstaande huizen in Schagen 530

SCHAGEN – Van de 21.300 woningen in Schagen stonden er begin dit jaar 530 leeg, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het totaal aantal leegstaande gebouwen in Schagen is het afgelopen jaar  gestegen, tot 3,8 procent van de totale voorraad, en ligt daarmee ook hoger dan drie jaar geleden.

Ter vergelijking: in heel Nederland stond op 1 januari 2,5 procent van alle panden leeg, voor Noord-Holland komt het leegstandscijfer uit op 3 procent.

Bij het bepalen van de leegstand kijkt het CBS niet naar kleine ruimtes, zoals garages en recreatiewoningen en andere plekken die niet bedoeld zijn voor permanent gebruik. Een ruimte staat leeg als er op 1 januari van dit jaar niemand woonde, er geen bedrijf gevestigd was en  als er geen gebruiker in het WOZ-register staat.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
10 antwoorden
 1. Dirk van Egmond
  Dirk van Egmond zegt:

  Van die 530 leegstaande woningen staan er 100 in Callantsoog. Leegstand wordt m.i. bepaald vanuit het Burger Register Personen. (BRP)
  Er is een Nederlandse wet die eea regelt. De Huisvestingswet 2014. Heel duidelijk.
  Er staat echter ook in dat de Gemeente dit moet uitvoeren en eerst een huisvestingsverordening moet maken die vastgesteld moet zijn door de raad.
  En die huisvestingsverordening is er slechts deels en gaat alleen over het recreatief verhuren van echte woningen. En niet over het onttrekken van woningen voor eigen recreatief gebruik.
  Rijke Europeanen die een gewone woning kopen om af en toe zelfeens een weekendje in te koemn is lastig aan te pakken. De nieuwe huisvestingsverordening die er aan komt geeft instrumenten aan handhaving om dit eenvoudiger aan te pakken. Het mag nu ook niet maar het juridische traject om aan te pakken kan eenvoudiger.

  Verder zijn er inderdaad wettelijke toegestane varianten zoals een woonhuis bij een bedrijf eerst een bedrijfswoning maken en vervolgens een recreatie woning. Je kan ook een gewoon woonhuis de status van kantoor geven en vervolgens in de 3 zomermaanden recreatief verhuren (wat niet mag maar niemand weet).
  verder kan je ook woonhuizen kopen en maximaal ombouwen tot appartementegebouw. En iid de katvanger komt ook voor. Wel bewoond maar niet echt.
  Om dit te voorkomen moet de gemeente een actieve rol spelen, maar de praktijk is weerbarstig.

  Beantwoorden
 2. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  Ook zijn er woningen in gebruik bij arbeidsmigranten. Als de eigenaar wel in Schagen staat ingeschreven maar niet woont op dat adres in Schagen maar in een andere gemeente. Hoe wordt dat huis voor leegstand beoordeeld door onze gemeente Schagen?

  Beantwoorden
 3. A. Molenaar
  A. Molenaar zegt:

  Ik lees nergens dat het om huurwoningen gaat. En het kan blijkbaar zelfs om bedrijfspanden gaan. Dan is de stijging niet zo gek met de leegstand en verbouwing van makado. Lijkt mij daarom een conclusie van het CBS waar je helemaal niks aan hebt.

  Beantwoorden
 4. Ali
  Ali zegt:

  Zou fijn zijn als verhuurders ook eens hun sociale kant laten zien. Dus niet t onderste uit de kan maar gewoon onder de huursubsidie grens verhuren.

  Beantwoorden
 5. Martin M
  Martin M zegt:

  Het WOZ register van de gemeente Schagen is een zooitje. Ze hebben geen idee wie welk pand gebruikt en als je om correctie vraagt bij het gemeentehuis kunnen ze je niet helpen.
  Spreek uit ervaring want sta nogsteeds in het register voor een pand wat ik al 9 jaar niet meer gebruik. Voor een ander pand mag ik wel (onterecht) betalen maar sta niet in het register.
  Gemeente Schagen maakt een zooitje van hun WOZ register!

  Beantwoorden
 6. Lia Vrouwe
  Lia Vrouwe zegt:

  Laten huren door woningzoekende die al jaren een woning zoeken,tegen een redelijke huurprijs,…..in heel nederland doen met de leegstand,om dit te realiseren zal er veel onderzocht en geregeld moeten worden,maar daar moet met spoed gehandeld worden

  Beantwoorden
  • J
   J zegt:

   Yess lokaal heeft in 2018 al vragen gesteld over het gros van deze woningen die bestemd zijn voor wonen maar verhuurd worden aan toeristen. Het stilzittende college heeft er zelfs een kroon opgave van gemaakt in hun beleid maar ze doen er weinig mee. Bij een aantal huizen staat er nu iemand fictief ingeschreven en dat is voldoende voor het college. Het verhuren gaat gewoon door en ze doen er niets mee, geen enkele controle is er geweest.
   Het is ze gewoon teveel werk waar ze geen zin in hebben. Beleid maken zijn ze geweldig in op papier, maar in de praktijk gebeurt er geen reet. Behalve burgers lastig vallen die er wat van zeggen dat ze hun werk niet doen. Die sturen ze de handhaving met 2 man om spijkers op laag water te zoeken om ze een hak t zetten. De politiek in Schagen is terminaal ziek!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):