Weer huurverhoging Wooncompagnie
SCHAGEN – Wooncompagnie gaat de huur per 1 juli verhogen. Vorig jaar gingen de huren gemiddeld met 5% omhoog. Dit jaar komt daar gemiddeld 3,5% bij. De directie wijst erop dat landelijk naar verwachting de huur van sociale woningen met 4,5% stijgt.
De huurstijging van 3,5% is een gemiddelde. Huurders kunnen te maken krijgen met een hoger percentage, afhankelijk van wat Wooncompagnie de streefhuur noemt die past bij de kwaliteit van de woning.
De huurdersverenigingen kunnen zich vinden in de huuraanpassing per 1 juli.
Wooncompagnie houdt geen rekening met het inkomen van de huurders. Veel huurders hebben het zwaar omdat ze weinig te besteden hebben. Elke huurverhoging is voor deze mensen een hard gelag.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Kosten van onderhoud, personeel etc zijn dit afgelopen jaar ook weer fors omhoog gegaan dus zullen moeten worden doorberekend, het slechte nieuws is dat we nog maar in de warming-up fase van alle kosten stijgingen zitten.
Wen er maar aan. Het onderhoud wordt duurder (salarissen en materiaal etc.) maar ook de verduurzaming en het verplicht gasloos in de toekomst gaat miljarden extra kosten. Het is dus een warming-up naar veel hogere prijzen…. voor alles.
Een beetje googelen leert je het volgende:
De overgang van woningbouwverenigingen naar woningcorporaties begon in de jaren ‘90, toen de overheid besloot om woningcorporaties financieel zelfstandig te maken. Tot die tijd kregen woningbouwverenigingen subsidies om sociale huurwoningen te bouwen en onderhouden. In 1995 werd met de Brutering deze financiële band met de overheid grotendeels doorgeknipt. Corporaties moesten voortaan zelf hun financiën regelen, maar kregen in ruil daarvoor de waarde van hun woningbezit en leningen mee.
Deze operatie bracht flinke kosten met zich mee. Corporaties moesten financiële reserves opbouwen, marktrentes betalen voor leningen en zich professioneel organiseren. Dit leidde tot hogere huurprijzen en soms risicovolle investeringen, zoals commerciële bouwprojecten. Bestuurders van corporaties kregen steeds meer invloed en sommigen namen onverantwoordelijke financiële beslissingen, zoals bij Vestia, waar derivatenhandel leidde tot een miljardenstrop.
De overheid, gemeenten en de corporaties zelf waren verantwoordelijk voor deze transitie. De politiek wilde minder overheidsbemoeienis en meer marktwerking, terwijl corporaties hun nieuwe vrijheid soms te commercieel invulden. De kosten kwamen uiteindelijk deels bij huurders terecht, in de vorm van huurverhogingen en minder sociale woningbouw. Hierdoor is de betaalbaarheid van huurwoningen nog steeds een actueel probleem.
We moeten elk jaar meer betalen maar maar we zien er nooit iets van terug.
Zou wel eens meer transparantie van willen zien van al hun geldstromen.
De nieuwe directeur komt niet gratis ! Die zal de verdubbelaar ingezet hebben.
Als ze nou eerst al die bestuurslagen met hun riante salaris eruit knikkeren.
Vervolgens het uitbesteed beleid aanpakken zal het al lekker opschieten.