Vissterfte op diverse locaties
SCHAGEN – Door het gehele werkgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier happen vissen letterlijk naar adem. Er heerst een opvallend hoge vissterfte, waarschijnlijk vanwege zuurstofgebrek na riooloverstorten.
Door de pittige buien van afgelopen week is veel regenwater de riolen in gelopen. Als een rioolstelsel de enorme hoeveelheid water niet aan kan, loopt het de sloten in.
Volgens Joep Korteland, voorzitter van Hengelsportvereniging De Baars uit Schagen, is achterstallig onderhoud ook debet aan de zoveelste vissterfte: “Wij hebben een onderzoek laten uitvoeren dat aantoonbaar bewijst dat de waterkwaliteit veel te slecht is. Dat komt onder andere door overhangende bomen waardoor er weinig zonlicht en te veel blaadjes in het water komen.”
De gemeente Schagen heeft begin dit jaar het onderhoud van alle waterlopen overgedragen aan het Hoogheemraadschap Noorderkwartier. Het melden van dode vissen kan telefonisch via 072-582 82 82.
Foto: Dode vissen in een sloot naast de Volleringweg in Waarland
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Van groot belang is dat er voldoende water in de sloot is en blijft en dat er stroming in het slootwater zichtbaar is.
Voor de slootwater kwaliteit zal je zien dat dan de watertemperatuur lager wordt en dat blauw alg minder voor komt in de warme dagen.
Een aantal sloten in onze wijk zijn aangelegd als vis overwinterings sloot. Daar moet de sloot zeker 1 meter diep zijn onder het wateroppervlak. Een voorbeeld is de sloot langs de westersingel t.h.v. huisnummer 4,5,6 en7. Deze sloot voldoet dus niet als visoverwintering en is veel te ondiep. Bij flinke ijsgang kunnen de vissen hier niet komen omdat de sloot juist ten zuiden van de Dreef erg ondiep is.
We moeten ons realiseren dat alle hemelwater afvoeren en de drainage water afvoeren rechtstreeks in de sloot loopt. Vaak zie je dat deze hemelwater putten worden gebruikt om wat vuil water even weg te gooien of dat er auto’s worden gewassen. Het vuile water loopt dan via de put zo de sloot in.
Dit zou eens in een bulletin vanuit de wijkvereniging, gemeente Schagen en waterschap HHNK worden uitgelegd hoe om te gaan met hemelwaterputten.
Ook zijn er vast een aantal afvoeren aangelegd waar b.v. een wasmachine of afwasmachine loost op het hemelwaterriool.
Zelf een firma in Schagen adviseerde mij dat je daarop kan
Beetje raar bericht. Vissers zijn geen goede beheerders en zeker geen ecoloog. Blaadjes komen van overal tientallen meters van het water. Overhangende struiken zijn okee voor biodiversiteit en worden ook gebruikt door vissen. In de Waldervaart is vreemd genoeg door iemand besloten om juist nu de aannemer te laten baggeren, vlak na de paaitijd in mei/juni. In de zomer. Het zat net een week geleden vol met kleine vis. Alles wordt nu opgesleept van de bodem tot een kleine meter van de oevers. Het werk is nog gaande en de sloten zijn nu dood en grauw van het zwevende slib en er groeit niets in. Ehhhh…gek he dat er iets dood gaat. En juist in de tijd dat alles in ontwikkeling is. Doe dit in het vroege voorjaar of het najaar !
Beste Bardy,
Bijzonder dat je aan de hand van een krantenartikel aanneemt wat wij wel of niet zouden weten.
Er staat onder andere maar dat heb je wellicht over het hoofd gezien.
Als je contact met ons opneemt via de website van HSV de Baars, horen we graag wat volgens jou de oplossing voor dit probleem is.
Groet van de Voorzitter
De overhangende takken zijn juist goed voor het water. Het houdt het water koeler en gaat thermische verontreiniging tegen.
Wat zijn de gevolgen van thermische vervuiling?
Thermische verontreiniging, verlaagt het zuurstofgehalte in het water: Warm water kan minder opgeloste zuurstof vasthouden dan koud water, als gevolg van het teveel aan interne energie. Dit maakt het water minder geschikt voor leven, waardoor diersoorten verstikken.
Voorst: voedingsonbalans. Hoge watertemperaturen kunnen sommige voortplantingsprocessen versnellen en andere vertragen, waardoor sommige soorten zich wanordelijk voortplanten en, aan de andere kant, in andere achteruitgaan. Dit alles verstoort de delicate voedingsbalans van het ecosysteem.
Raar dat een voorzitter van een hengelsportvereniging dit niet weet