9,9 miljoen euro faunaschade in Noord-Holland

REGIO – De hoogte van de uitgekeerde faunaschade in Noord-Holland is in 2021 opgelopen naar een  bedrag van € 9.889.102,-.

De provincies hebben vorig jaar bijna 37 miljoen euro aan faunaschade uitgekeerd aan boeren. Dat is ruim 5 miljoen meer dan in 2020.  Boeren in Friesland, Noord-Holland en Gelderland meldden de meeste schade aan hun akkers.  

Het schadejaar loopt van 1 november 2020 tot en met 31 oktober 2021.

De stijging komt vooral doordat de prijs van gras is gestegen, zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies de faunaschade regelt. Een boer lijdt faunaschade als dieren zijn gewassen op de akkers vernielen.

Verschillende soorten ganzen bezetten de eerste vier plaatsen in de top 10 van dieren die schade veroorzaken. De rest van die lijst wordt bezet door andere vogelsoorten zoals de mees en de roek. De das staat als enige zoogdier op de negende plaats en heeft in 2021 ruim een half miljoen aan schade veroorzaakt.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: