8 woningen uitgekocht in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – De gemeente Hollands Kroon heeft 8 eigenaren uitgekocht die gebruik wilden maken van de regeling waarin is vastgelegd dat gemeenten woningen opkopen die onder hoogspanningskabels staan. 

De woningen stonden in ‘t Veld, Haringhuizen en Anna Paulowna. Een deel van de huizen is reeds gesloopt.

De verkoop van de woningen is vrijwillig. Huiseigenaren kunnen hun woning tegen marktwaarde aanbieden aan de gemeente. Wanneer deze onder hoogspanningskabels staan moet de gemeente hieraan gehoor geven en de woningen opkopen.

De gemeente Hollands Kroon verzoekt de gemeenteraad om het bestemmingsplan van de grond om te zetten van woon- naar agrarische bestemming. Hiermee zorgt de gemeente er voor dat er niet opnieuw gebouwd kan worden.

De regeling is jaren geleden bedacht omdat het wonen onder een hoogspanningskabel mogelijk nadelig voor de gezondheid zou kunnen zijn. Dit is echter nooit aangetoond. Wie onder een hoogspanningskabel woont mag daar blijven wonen.

De huiseigenaren die hebben verkocht kozen daar zelf voor. “Huiseigenaren kunnen er ook voor kiezen om te blijven wonen en hun huis over een tijdje te verkopen voor een marktconforme prijs. De ligging van een huis onder een hoogspanningskabel heeft invloed op de verkoopprijs”, aldus wethouder Theo Groot.

 

Zie ook: Laat paarden niet in de kou staan

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):