4 jaar BIZ: voor- en tegenstanders

SCHAGEN – De Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) in Schagen bestaat 4 jaar. Over een jaar wordt de balans opgemaakt. 

Vanuit de BIZ worden tal van gezamenlijke acties betaald, zoals de intocht van Sinterklaas, de verlichting tijdens de feestdagen, Schagen Bloemenstad, het modeweekend en de braderie. Ook zorgt de BIZ via Schagen Marktstad voor promotie van de stad.

In 2019 werd de BIZ opgericht. De gemeente Schagen ging akkoord met het innen van € 425,- per jaar bij ondernemers in het centrum van de stad. Deze methode zorgde ervoor dat álle ondernemers meebetalen aan de promotie. 75% van de ondernemers gingen akkoord met de invoering van de BIZ.

Niet iedereen is blij met BIZ

Toch zijn er ook tegenstanders. Ondernemers die verder van het centrum zitten en minder profiteren van de gezamenlijke acties, moeten ook meebetalen. Een van die ondernemers is Piet Rens van Rens Electronics. Hij heeft de cijfers op een rij gezet en vindt dat er te veel geld wordt uitgegeven aan onnodige zaken.

Ook vindt Rens dat veel van de uitgaven niet voldoende worden verantwoord. “Het lijkt op een speeltje van Esther Cremer, Marloes Peetoom, Joris van de Wolfshaar, Cor Posthumus, Nico Gründmann en Frits Hallensleben welke door de Schager ondernemers wordt gefinancierd”, schrijft hij aan meerdere ondernemers in de binnenstad. Rens heeft de indruk dat broekzakken worden gevuld over de hoofden van de Schager ondernemers.

Jaarvergadering

Daar is Esther Cremers, voorzitter van de BIZ, het niet mee eens. “Alle ondernemers worden twee keer per jaar uitgenodigd voor onze vergaderingen en kunnen meepraten en meebeslissen. En iedereen die dat wil kan de boeken inzien”, vertelt Cremers.

Ook andere ondernemerskoepels in de stad zijn positief over de BIZ. Willem Jan Stam van de Winkeliersvereniging, Nico Gründmann namens de horeca en Henk van Zanten namens de Ondernemers Federatie Schagen komen met hetzelfde verhaal. Ze zijn blij dat de BIZ freeriders geen kans meer geeft. Freeriders zijn ondernemers die wel profiteren van promotie van de stad, maar er niet aan meebetalen.

Donderdagavond is er weer een vergadering van de BIZ waar alle ondernemers voor zijn uitgenodigd. Volgend jaar bestaat de BIZ 5 jaar en volgt een evaluatie. Er wordt achter de schermen ook nagedacht over een BIZ 2.0 voor de héle gemeente Schagen. Dat plan is nog in een zeer pril stadium.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):