Zorgen over huisvesting arbeidsmigranten

T ZAND – Martijn van den Berg, voorzitter van de LTO Noord afdeling Heerhugowaard, Langedijk en Schagen, maakt zich zorgen om de huisvestingssituatie van arbeidsmigranten in de gemeente Schagen.

Met name voor agrariërs met seizoenarbeiders, is het lastig om legale huisvesting te vinden. Volgens hem is het niet rendabel om zelf woningen voor de arbeidsmigranten te bouwen. 

Wethouder Jelle Beemsterboer erkent dat er een huisvestingsprobleem in de gemeente Schagen is. Volgens hem zijn er zo’n 1500 arbeidsmigranten in de gemeente Schagen, die geen legale woon- en slaapplek hebben. De gemeente heeft dan ook slecht zicht op waar zij verblijven, wat handhaven moeilijk maakt. 

Het doel van wethouder Beemsterboer is om net zoveel aanbod als vraag te creëren. Dat zal echter nog wel even duren om dat te realiseren. “Dat gaat niet vandaag op morgen gebeuren, maar we werken er wel hard aan om op vier plekken in de gemeente zo’n 200 nieuwe slaapplaatsen voor arbeidsmigranten te organiseren,” zegt de wethouder. Daarnaast laat hij weten dat hij het toejuicht als agrariërs hun personeel op hun eigen terrein huisvest, ook als dat niet rendabel is.

Rectificatie: In de video wordt gezegd dat agrariër Peter Bruijn huisvesting heeft voor 60 arbeidsmigranten. Dat klopt niet, Peter Bruijn heeft plek voor 40 arbeidsmigranten. Er wordt aan gewerkt om 60 slaapplekken te creëren.

 

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: