Ziekenhuismisère column

De soap rond het ziekenhuis in Alkmaar is nog lang niet ten einde. Heerhugowaard en Alkmaar zijn nog steeds met elkaar in dispuut over de locatie waar het nieuwe ziekenhuis moet komen. Tegelijkertijd worstelt de Raad van Bestuur van Noordwest Ziekenhuisgroep met de vraag of nieuwbouw überhaupt nog wel kan, gezien de kosten die zwaar gaan drukken op de begroting. Een paar maanden geleden leken beide gemeenten de strijdbijl te hebben neergelegd, maar dit is schijn.

De gemeente Heerhugowaard blijft lonken naar het ziekenhuis dat volgens de eerste plannen inderdaad in deze gemeente zou moeten komen. Zo kwam de gemeente kortgeleden met de mededeling  dat ze garant wil staan voor een lening óf bereid is een gedeelte van de nieuwbouwkosten van het ziekenhuis te financieren en daarmee mede-eigenaar van dat pand wordt.

Nee, de gemeente was niet op eigen initiatief gekomen met dit wel erg aantrekkelijk aanbod. Nee, het was omdat de Raad van bestuur erom vroeg, klonk het deemoedig uit de mond van burgemeester Han ter Heegde. Het zal, denk ik dan.  

Maar vreemd is het wel omdat de Raad van Bestuur het nog steeds in het midden laat waar het nieuwe ziekenhuis moet komen. Aan de andere kant heeft de Raad van Toezicht (een andere Raad dus) volgens de gemeente Heerhugowaard erkend dat een Waardse variant de beste keuze zou zijn; de specialisten zijn het daar juist niet mee eens. Kortom, ook binnen de MCA woedt een harde strijd over de locatie van het nieuwe ziekenhuis.

In januari van dit jaar maakte een nieuwe website gehakt van een nieuw ziekenhuis in Alkmaar. Zo zou het oude MCA slecht bereikbaar zijn voor hulpdiensten. “Met zes mensen slapen, eten, doktersontvangst én bezoekontvangst op één kamer. Nooit rust en nooit privacy. Daar wordt toch geen mens beter van?” Wat bleek? De gemeente Heerhugowaard zat achter de site.

De Raad van Bestuur reageerde verbolgen en verlangde uitleg van het gemeentebestuur. Dat kwam vrij snel met een zoenoffer: Heerhugowaard wil de gemeentegrens aanpassen zodat het nieuw te bouwen ziekenhuis toch op Alkmaarse grond staat. Het ziekenhuis komt dan op de plek waar Heerhugowaard het graag ziet maar wel op Alkmaars grondgebied. De gemeente Alkmaar deed het zwijgen toe en de samenwerking staat sindsdien op een laag pitje. Dit wil niet zeggen dat achter de schermen er van alles gebeurt.   

En dan kwamen er berichten dat de nieuwbouw misschien helemaal niet doorgaat. Althans de beslissing werd een maand vooruit geschoven. En de uitstel is inmiddels met zes maanden verlengd. Heerhugowaard ziet de bui al hangen en komt met een aantrekkelijk aanbod: we betalen mee aan de nieuwbouw. Maar mag zo’n aanbod wel?

De VVD in de Tweede Kamer vreest belangenverstrengeling omdat de gemeente dan niet alleen zorgverstrekker is, maar ook zorgverlener en vraagt zich af of de gemeente Heerhugowaard niet een te grote jas aantrekt wanneer het om de risico’s gaat. Ook wil de fractie weten of ministers Schippers of de provincie de plannen van de gemeente kan tegenhouden. Zover ik weet zijn de antwoorden nog niet binnen.

Intussen zijn we maanden verder. De Raad had gezegd drie maanden nodig te hebben voor de risicoanalyse. Maar wat er ook gebeurt, zei de Raad in een persbericht, in de zomer van 2016 komen we met een besluit. De zomer is begonnen en dus is het moment nabij dat we komen te weten of dat nieuwe ziekenhuis er komt en zo ja waar in Heerhugowaard of toch in Alkmaar. Maar, ja, als de bank niet meewerkt dan houdt het gewoon op en komt er helemaal geen nieuw ziekenhuis.

Dit zou hetzelfde liedje zijn als in Den Helder waar ook geen nieuw ziekenhuis komt.  Het Westfriesgasthuis in Hoorn laat zien hoe belangrijk het is om te kiezen voor nieuwbouw omdat het ook meehelpt de organisatie op te schudden en de apparatuur en de inrichting te moderniseren. Doormodderen met zo’n versleten gebouw in Alkmaar is naar mijn mening eigenlijk geen optie. Dan maar naar Heerhugowaard.   

Eugeen Hoekstra 

 

 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: