Wokke verliest zaak over grond Schagen Oost

SCHAGEN – Wokke Vastgoed heeft een rechtszaak over de overdracht van grond van melkveebedrijf Ruijter in Schagen Oost verloren. 

Ruijter en Wokke hadden een overeenkomst voor verkoop van de grond. Wokke wilde op de grond woningen bouwen voor arbeidsmigranten. De overdracht van de grond ging echter niet door, omdat de gemeente Schagen de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) op de grond vestigde.

De gemeente ziet Schagen Oost als toekomstige woningbouwlocatie. In het gebied tussen het crematorium en de Nes is plek voor zo´n 1.500 woningen. Met de WVG moeten grondeigenaren bij verkoop de grond eerst aanbieden aan de gemeente. Hiermee wil de gemeente projectontwikkelaars buiten de deur houden.

Wokke Vastgoed kocht de grond voor 16 miljoen euro. De levering, waaronder het passeren bij een notaris, zou later plaatsvinden. In de overeenkomst stonden ook enkele ontbindende voorwaarden. Een van die ontbindende voorwaarden is de WVG.

Ruijter wilde daarom de overeenkomst ontbinden, maar Wokke nam daarmee geen genoegen en stapte naar de rechter. De rechter heeft de eis van Wokke afgewezen. Volgens de rechter is de overeenkomst op 15 december 2022 ontbonden en is aan de voorwaarden voor deze ontbinding voldaan. Wokke moet nu ook de proceskosten van ruim € 2.000,- betalen.

Nu de overeenkomst met Wokke is ontbonden, staat het Ruijter vrij om met de gemeente Schagen in gesprek te gaan over verkoop van de grond. Volgens wethouder Simco Kruijer vinden al geregeld gesprekken plaats met de veehouder. Kruijer houdt daarbij rekening met de belangen van woningzoekenden én van de veehouder.

Wokke Vastgoed en veehouder Ruijter waren niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook: Plan Wokke maakt weinig kans

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
6 antwoorden
 1. Martijn
  Martijn zegt:

  Fijn dat de wetgeving werkt. Ik hoop dat de gemeente een goed bod kan doen. En dan van het grasveld wat moois maakt.

 2. Gerben
  Gerben zegt:

  Overbevolking is voor vele juist kassa.
  Het gaat allang niet meer over de Nederlander.

  Het is voor vele bedrijven en instanties hun bestaansrecht.
  Hoe meer en veel hoe beter.

  Neem het COA of de advocaten , projectontwikkelaars groot en klein , bouwbedrijven, energiebedrijven , verzekeringsmaatschappijen.
  Allemaal gebaat bij meer inwoners.
  Daarom heeft de VVD hun verkiezingsbelofte om de belachelijk hoge migrantenstroom te stoppen nooit waargemaakt.
  Rutte was het marionettepoppetje van het bedrijfsleven.
  Dat hebben ze veel te lang kunnen volhouden.

 3. Anne
  Anne zegt:

  Misschien eerst maar eens muggenburg-zuid bebouwen of wonen daar nog steeds (ex)invloedrijke mensen die van het uitzicht willen blijven genieten ?

 4. Erik
  Erik zegt:

  Zonde om daar te bouwen, prachtige natuur en de druk op de infrastructuur neemt alleen maar toe met name de Zuiderweg.
  Waarom niet dit aantal woningen verdelen over de omliggende dorpen, wordt de leefbaarheid van de dorpen ook beter. Aantal woningen in dit plan zal ook wel weer toenemen, zoals tussen plan 1 en 2 . Gemeente maakt iedereen weer blij met een dooie mus.

 5. Johan de Vet
  Johan de Vet zegt:

  “Wokke Vastgoed kocht de grond voor 16 miljoen euro. De levering, waaronder het passeren bij een notaris, zou later plaatsvinden. In de overeenkomst stonden ook enkele ontbinden voorwaarden. Een van die ontbindende voorwaarden is de WVG.”

  Het probleem met projectontwikkelaars als deze is dat ze het wel kopen, maar niet zeggen wanneer deze afgenomen en betaald worden. Zo leggen ze een claim op de grond zonder dat het ze noemenswaardig geld kost. Als eigenaar van de grond kun je dan geen kant meer op.

  Het is een praktijk die helaas steeds meer voorkomt.

Reacties zijn gesloten.