Witwassende Nieuwedieper tegen de lamp

DEN HELDER – Een 39-jarige oud inwoner van Den Helder, die al jaren een bijstandsuitkering kreeg, is betrapt op witwassen nadat hij betrapt was op rijden onder invloed. 

De man viel op omdat hij in bezit was van dure auto’s, sieraden en meerdere biljetten van € 500,-. 

Na onderzoek, waaraan werd meegewerkt door de gemeente Den  Helder, politie, Openbaar Ministerie en andere overheden, kwamen verdachte feiten aan het licht. 

In augustus 2020 werd de man aangehouden voor  rijden onder invloed. Hij bleek € 15.000,- contant geld bij zich te hebben. Ook droeg de man een zware gouden ketting en een Rolex horloge. Hij reed rond in dure auto’s. 

De man bleek al jaren een bijstandsuitkering van de gemeente Den Helder te ontvangen. 

De dure goederen en het geld werden in beslag genomen. Uit onderzoek bleek dat de man veel meer geld uitgaf dan hij van de bijstand kreeg. Daarvoor had hij geen verklaring. 

In de woning van de man werden diverse aankoopfacturen en aankoopbonnetjes aangetroffen van goederen die allemaal contant waren betaald. 

Verder bleek dat de man vanaf 2016 meerdere  duurdere auto’s had gekocht en deze ook contant had betaald. De kentekens werden naderhand vaak op naam van zogenaamde katvangers gezet. Ook had de verdachte na een verhuizing de inrichting van zijn nieuwe woning contant betaald.  

De gemeente Den Helder wil nu ongeveer € 60.000,- van de man terugvorderen. De man zal zich later voor een rechter moeten verantwoorden. 

“Deze casus is een goed voorbeeld van hoe we gezamenlijk volop inzetten op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit”, zegt burgemeester Jan de Boer.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):