Wie houdt ons op de been?

Het was me het weekje wel. Ik doel op het hondje dat de politie in beslag heeft genomen in Zwaag. Ernstig verwaarloosd en dit bleek te kloppen zeiden de dienders. Hetzelfde verwijt treft de gemeenten die het schoolzwemmen hebben verslonsd. Zeggen de reddingsbrigades die de ene na de andere overleden drenkeling uit zee haalden.

 De gemeenten wisten wel raad met het schoolzwemmen. Toen ze moesten bezuinigen was het schoolzwemmen het eerst aan de beurt. Verantwoordelijkheid van de ouders klonk het uit de mond van onze volksvertegenwoordigers. Een argument waarmee je zelfs geen deuk in een pak boter kan slaan. Want als dit zo is dan was de leerplicht ook niet uitgevonden.  Zo’n groot vertrouwen in de ouders is er blijkbaar toch niet. 

Het was ook de week waarin de vermissing van Tanja Groen werd herdacht in de kerk. Ook na 23 jaar is ze niet teruggevonden. Tanja was destijds 18 jaar. Ze zou nu een jonge krachtige vrouw zijn geweest en haar ouders zouden haar omringen met liefde en aandacht. Nu is er alleen het gevoel van bitterheid en verslagenheid. Een gevoel dat niet overgaat. Het is bidden tegen de klippen op dat ze ooit wordt gevonden. Al was het maar een stukje stof dat ze droeg. Dat er een einde mag komen aan de nacht.

Het is steeds hetzelfde liedje. Een overheid die besluit burgers alleen digitaal ter wille te zijn.  Was het de belastingdienst niet die had besloten het papieren aangifteformulier in de ban te doen tot afgrijzen van 1,5 miljoen mensen die niet met het internet verbonden zijn, ja, het is goed gekomen, het papieren formulier blijft en de blauw enveloppe ook, nu is het de gemeente Schagen die hetzelfde gaat doen. Na 2017 is de gemeentegids alleen digitaal in te zien op computer of tablet. Is dit domheid van de bovenste plank?

De Nationale Ombudsman heeft het onlangs nog gezegd: overheden moeten rekening blijven houden met mensen die digitaal niet vaardig zijn. Dit kunnen hoogbejaarden zijn, maar ook laaggeletterden en zwakbegaafde mensen. De Nationale ombudsman vindt het begrijpelijk dat de overheid digitale dienstverlening stimuleert. Maar daarnaast vindt hij het belangrijk dat een papieren aanvraag mogelijk blijft voor mensen die niet digitaal vaardig zijn en dat deze mensen hulp krijgen als er iets misgaat. De Ouderenbonden willen dat de papieren gemeentegids blijft. Zijn ze op het gemeentehuis nou helemaal van lotje getikt? 

Een klant kon geen verbinding maken met het internet. Helpdesk: “Weet u zeker dat u het juiste wachtwoord gebruikt?” Klant: “Ja, dat weet ik zeker. Ik heb het een collega zien doen”. Helpdesk: “Kunt u mij zeggen welk wachtwoord dat was?” Klant: “Vijf sterretjes.”

Van Lotje getikt  is ook ons provinciebestuur dat de brugwachters wil overdoen aan een beveiligingsbedrijf. Het wordt een beetje een trend dat overheden onmisbare en belangrijke taken in handen leggen van commerciële bedrijven. Hollands Kroon deed dit met de zorg en de provincie nu met de bediening van bruggen. Goeie ontwikkeling?  Een puur politieke beslissing is het volgens velen. Jolanda Wiersma, brugwachter bij de Kooysluis in Den Helder, zegt in de krant dat politici geen idee hebben wat er komt kijken bij het bedienen van een brug. Het maakt nogal wat uit of het schip leeg of vol is. En hoe de wind staat als zo’n schip op de brug afkomt. Naar camera’s kijken kan iedereen, maar nautische inschattingen maken leer je niet zomaar, zegt Andries de Weerd van Schuttevaer. En hij kan het weten. 

Ook mal is dat veel bruggen op afstand worden bediend. Dit heeft een vrouw in Zaandam het leven gekost. Ze stond op het beweegbare deel van Den Uylbrug en was niet opgemerkt op camera. Wat is gebeurd is vreselijk maar er is niemand die zegt zo kan het niet langer. Zo als altijd is ook hier het geld de beslissende factor.

Wie houdt ons op de been? Ik denk onze andere been. .

Eugeen Hoekstra

 

 

 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: