Waterkwaliteit ook in onze regio slecht
SCHAGEN – Eén van de meest sombere waterschappen is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat alle oppervlaktewateren boven het Noordzeekanaal beheert, inclusief die op Texel.
Net als andere waterschappen is Hollands Noorderkwartier onzeker of de concentraties van een groot aantal chemische stoffen op orde zullen zijn.
Ook is de nutriëntenbelasting in het gebied te hoog – er zitten te veel voedingsstoffen (fosfor en stikstof) in de wateren. Dat komt vooral door bemesting. Zeker de helft van de voedingsstoffen in de wateren is afkomstig van de landbouw en rioolwaterzuiveringen, blijkt uit onderzoek van het Heemraadschap waarover de NRC schrijft. De opwarming van het water kan nog wel eens roet in het eten gooien.
Als de waterkwaliteitsdoelen niet gehaald worden, kan Brussel boetes opleggen. Ook zijn er mogelijk gevolgen voor de vergunning van nieuwe activiteiten als de waterkwaliteit achterblijft. Er is al eerder een vergelijking met de huidige stikstofcrisis gemaakt.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Ik ben het in grote lijnen eens met Natuurlijk Schagen.
Ten Noorden van de Menisweg & ten Westen van de Westerweg (N245), is de afgelopen 40 jaar nooit gebaggerd.
Zelfs “de Kom” in de Schager Wiel is dramatis ondiep.
Al het water/sloten in Schagen dat breder is dan 3,5 Meter, moet overal minstens 1,3 Meter diep zijn.
En wateren/slootjes t/m 2,5 Meter breed, moeten overal minstens 0,60 Meter diep zijn.
De vissen moeten niet gedwongen worden om naar een diepere plek te gaan.
Vaak kunnen ze die diepere plak niet eens bereiken omdat het water overal te ondiep is.
Daar komt bij, de Vissen bepalen zelf wel wat voor hun de beste plek is om de moeilijke tijden door te komen (Winter bijv. ).
Vele vis soorten hebben hun eigen leefgebied waar ze hun hele leven blijven wonen.
Met die 2 á 3 diepere plekken verspreid over Schagen is een “druppel op een gloeiende plaat”.
Die diepere plekken lopen binnen een jaar weer vol met slip, vandaar de volgende speekwoord, “water naar de zee dragen”.
Voor de Gemeente Schagen zijn er 2 mogelijkheden.
Baggeren.
Dempen al het water in Schagen.
Het laatste zijn ze (Gemeente Schagen) hard opweg ermee.
Van het grootste belang is dat er genoeg water in de sloot staat en dat de sloot diep is. Dan kan er veel water doorstromen.
Ook zie je dat de belangrijke verbinding-kanalen en buizen vol liggen met bagger. Juist omdat de sloot niet diep is. Dit komt door invallende grond en ingewaaid stof, zand, vuil, boombladeren, etc.
De bagger op de bodem van de sloot verplaatst zich immers ook in die verbindende kanalen en buizen.
Het weglopen van water na flinke regenbuien loopt ook langzaam. Het komt erop neer dat het water stil staat. Ik mis de gewenste stroming.
Vissen zwemmen hier ook oppervlakkig door de sloot en zijn daardoor een prooi voor aalscholvers, reigers, katten.
Wij hebben heel veel fijn slib in de sloot en bij omwoelen blijft dit slip lang zweven in het slootwater.
Ik zie dat als er enig onderhoud wordt gepleegd in de sloot dat slib dagenlang zweven.
Vooral als er ook nog wordt gevaren met die maaiboot met de slib verspreider. Resultaat is gelijk dode vissen en vissen die hun kieuwen vol slib hebben. Na een of meer dagen komen deze vissen te drijven. In de afgelopen jaren zijn er zo duizenden vissen in ons Schagen vermoord.
Kortom van groot belang is dat er voldoende water in de sloot is en blijft en dat er stroming in het slootwater zichtbaar is.
Voor de slootwater kwaliteit zal je zien dat dan de watertemperatuur lager wordt en dat blauw alg minder snel voorkomt in de warme dagen.
Een aantal sloten in Schagen zijn aangelegd als een vis overwintering sloot. Daar moet de sloot zeker 1 meter diep zijn onder het wateroppervlak. Een voorbeeld in Hoep-Zuid is de sloot langs de Westersingel t.h.v. huisnummer 4,5,6 en7. Deze sloot voldoet dus niet meer als visoverwintering en is veel te ondiep. Bij flinke ijsgang kunnen de vissen hier niet komen omdat de sloot juist ten zuiden van de Dreef erg ondiep is.
We moeten ons wel realiseren dat alle hemelwater afvoeren (straatkolken) en de drainage water afvoeren rechtstreeks in de sloot loopt. Vaak zie je dat deze hemelwater putten worden gebruikt om even wat vuil water even weg te gooien of dat er auto’s worden gewassen. Het vuile waswater loopt dan via de put (straatkolk) zo de sloot in.
Dit zou eens in een bulletin vanuit de wijkvereniging, gemeente Schagen en waterschap HHNK worden uitgelegd hoe om te gaan met hemelwaterputten.
Ook zijn er vast een aantal afvoeren aangelegd waar b.v. een wasmachine of afwasmachine loost op het hemelwaterriool.
Zelfs een firma in Schagen adviseerde mij dat je daarop ook wel kan aansluiten.