Was gemeente Schagen wel ‘koosjer’ in de oorlog?

SCHAGEN – Het Regionaal Archief doet onderzoek naar de rol van de gemeente Schagen bij de onteigening van Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. 

Het Regionaal Archief Alkmaar is aangesteld als onafhankelijk onderzoeker door de gemeenten in de kop van Noord-Holland. Naast Schagen wordt ook onderzoek gedaan naar de rol van de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard, Hollands Kroon en Texel.

In de gemeente Schagen zijn twee locaties bekend. Op de Molenstraat in Schagen werden de woningen op nummer 25 en 17C door de Duitse bezetter onteigend en verkocht.

Uit het onderzoek moet blijken of de Joodse eigenaar of nabestaanden daarvoor een vergoeding hebben gehad en of deze vergoeding wel in verhouding was. Beide panden werden destijds voor ongeveer fl. 6.000,- verkocht.

In andere gemeenten in Nederland kwam bijvoorbeeld naar boven dat de gemeente de nabestaanden na de oorlog een rekening stuurde voor gemiste belastingen tijdens de oorlogsjaren.

Paul Post, directeur van het regionaal archief, verwacht in de gemeente Schagen geen kwalijke zaken tegen te komen. 

“In Schagen is het redelijk overzichtelijk en gaat het om een gering aantal panden. Het is niet aannemelijk dat de gemeente een kwalijke rol heeft gespeeld in de onteigening maar het onderzoek moet dat uitwijzen”, aldus Post.

De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting rond de zomer van 2022 gepresenteerd.

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef hier jouw reactie: