VVD wil kerncentrale in Noordkop

NOORDKOP – De VVD in Schagen wil dat de gemeente Schagen samen met Den Helder en Hollands Kroon gaat werken aan de ontwikkeling van een kerncentrale in de Noordkop.

Volgens de VVD is het lastig om de Noordkop door middel van zon- en windenergie in 2040 energie neutraal te maken. Een kleinschalige kerncentrale zou een oplossing zijn, ook voor de problematiek van het overvolle elektriciteitsnet.

De bouw van een kerncentrale duurt ongeveer 10 jaar. Daardoor is het noodzakelijk om vóór 2030 te starten met het proces dat leidt tot het realiseren van een kerncentrale, die in 2040 in bedrijf moet zijn.

De VVD dient dinsdagavond in de raadsvergadering een motie in om het college op te roepen in gesprek te gaan met de drie gemeenten over een kerncentrale in de Noordkop.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
7 antwoorden
 1. Jan Meijles (niet anoniem)
  Jan Meijles (niet anoniem) zegt:

  Ja, laten we het kernafvalprobleem nog maar groter maken. De halfwaardetijd, dat is de tijd dat de helft van de straling tot 50% is teruggebracht, van kernenergiestoffen is gemiddeld 250.000 jaar. Dan is nog maar 50% van de gevaarlijke straling verdwenen. Maar dan heb je wel 250.000 jaar die tonnetjes moeten opslaan, maar vooral PERMANENT moeten controleren of ze niet te veel straling afgeven. Dat kost me een duit zeg. Die kosten wentelen we maar even af op de komende 40.000 generaties? Is dat economisch en moreel verantwoordelijk handelen?

  Beantwoorden
 2. Ce.v.d, Gragt
  Ce.v.d, Gragt zegt:

  Beter een kerncentrale dan al die windmolens ,die niet goed regelbaar zijn geen wind,geen stroom wel wind te veel stroom.En er is ook nog het afval probleem van al die wieken ,dus aan de gang met die kerncentrales

  Beantwoorden
 3. Frits
  Frits zegt:

  Deze moeten er komen voor de datacentrums.
  Het is slecht nieuws voor de visserij. Moesten de vissers weg voor het klimaat, de eiwittransitie of vanwege de 4 kerncentrales die er gaan komen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):