Verbond tussen Niedorp en Wieringermeer

Hoe de bestuurlijke toekomst van de Kop van Noord-Holland er ook uit gaat zien: Niedorp en Wieringermeer laten elkaar niet meer los. Dat is woensdagmorgen bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis van Wieringermeer.

Dinsdagavond hebben de gemeenteraden van de twee gemeenten met elkaar gesproken naar aanleiding van het rapport van informateur Schoof. De raden hebben zich achter de aanbevelingen van Schoof geschaard.

Volgens Schoof is een fusie van Niedorp, Wieringermeer, Anna Paulowna en Wieringen haalbaar. Niedorp en Wieringermeer zullen nu op korte termijn in gesprek gaan met Wieringen en Anna Paulowna.

Vooral op Wieringen zullen nog veel gesprekken nodig zijn. Die gemeente heeft zich eerder uitgesproken voor een fusie met Den Helder. Volgens Jan Steven van Dijk van de PvdA in Niedorp heeft de raad van Wieringen dat gezegd uit emotie.

Hij denkt dat er voldoende feiten op tafel liggen om Wieringen over de streep te halen. Daarbij doelt hij onder andere op een gebiedsvisie van 4motion, een financieel onderzoek van Deloitte en het rapport van informateur Schoof.

Niedorp en Wieringermeer laten ook hun tweesporenbeleid varen. Het snelle spoor, een fusie per 1 januari 2011, is nu definitief van de baan. De twee gemeenten sluiten zich aan bij de aanbevelingen van Schoof: fuseren per 1 januari 2012.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):