Uitvaart: verzekering of sparen?

Dat Nederlanders goed zijn in sparen is je vast niet onbekend. Sterker nog: ondanks de inflatie sparen we gewoon door. Het is een fijn idee om genoeg geld op de spaarrekening te hebben staan voor het geval dat.

Daarmee kun je later bepaalde kosten dekken, zoals de kosten voor je uitvaart. Of neem je daar toch een uitvaartverzekering voor? In dit artikel vertellen we je meer over wat de beste optie is voor jouw uitvaart: geld sparen of een uitvaartverzekering.

Heb je een uitvaartverzekering nodig in Nederland?

In Nederland is er een aantal verzekeringen dat verplicht is, maar een uitvaartverzekering hoort daar niet bij. Toch zijn er veel mensen in Noord-Holland die zo’n verzekering hebben afgesloten. Dat is niet heel gek, want met een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor alle kosten die komen kijken bij een uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de rouwkaarten, de kist en de uitvaartondernemer.

Al met al kunnen deze uitvaartkosten al gauw oplopen tot een bedrag tussen de € 6.000 en € 10.000. De kans is groot dat je niet zomaar zo’n bedrag hebt liggen. Heb je dat wel, dan heb je het spaargeld wellicht nodig om het alsmaar duurder wordende dagelijks leven van te betalen. De lonen groeien weliswaar mee met de inflatie, maar in veel gevallen ben je alsnog meer geld kwijt dan dat er binnen komt.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen af te nemen

Daarom kiezen veel mensen er alsnog voor om een uitvaartverzekering af te nemen naast hun spaarrekening. Op die manier kun je het spaargeld gebruiken voor de tijd dat je leeft en ben je gedekt voor de kosten van de uitvaart op het moment dat je overlijdt. Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Bij de één krijg je bepaalde diensten en producten vergoed en bij de ander wordt er een bedrag uitgekeerd.

Neem bijvoorbeeld de natura uitvaartverzekering. Bij deze verzekering ontvangen nabestaanden een pakket aan diensten waar de verzekeraar voor betaalt. Bij een kapitaal uitvaartverzekering ontvangen zij een bepaald bedrag dat ze uit mogen geven aan de uitvaart of aan wat anders. Liever zeker weten dat het geld voor de uitvaart wordt gebruikt? Ga dan voor een sommen uitvaartverzekering waarbij dat het geval is. Tot slot is er nog een combinatie uitvaartverzekering waarbij je zowel diensten als een bedrag uitgekeerd krijgt.

Veel mensen vinden de zekerheid van uitvaartverzekering fijn

Een van de grootste voordelen van een uitvaartverzekering is de zekerheid die je ermee hebt. Het is namelijk een van de weinige verzekeringen die altijd uitbetaalt. Iedereen gaat immers op een dag dood. Veel mensen vinden het een prettig idee dat de kosten voor hun uitvaart in de toekomst worden gedekt als het zover is. Met die zekerheid hoeven ze hun nabestaanden niet te belasten met zulke hoge kosten, omdat ze op deze manier hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat is dan ook een van de grootste redenen waarom mensen een uitvaartverzekering afsluiten.

Wat ook fijn is om te weten, is dat je zelf bepaalt voor welk bedrag je verzekerd bent. Ook bepaal je zelf naar wie het geld uitgekeerd wordt. Binnen een uitvaartverzekering kun je daarbij zelf vastleggen wat je wensen zijn, zodat je nabestaanden ook daarvoor niets hoeven te bedenken en te regelen. Voor veel mensen zijn dat de redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten, ongeacht de leeftijd die ze hebben of hoeveel spaargeld ze hebben.

Zelf uitvaart betalen met spaargeld is ook mogelijk

Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om je eigen uitvaart met eigen spaargeld te betalen. Je kunt bijvoorbeeld vanaf jonge leeftijd geld wegleggen dat uiteindelijk gebruikt wordt voor de uitvaart. Of misschien beschik je al over het nodige spaargeld waarvan je zeker weet dat je dat over een onbepaald aantal jaren nog hebt. Dat is fijn, want zo hoeven je nabestaanden ook niks te betalen als het zover is.

Een nadeel hieraan is dat je niet altijd zeker weet of je je spaargeld toch nodig gaat hebben. We weten immers niet wat we de komende jaren kunnen verwachten wat betreft inflatie, energietarieven, de prijs van de boodschappen en ga zo maar door. Ook kan het zijn dat je bankrekeningen tijdelijk bevroren worden wanneer je komt te overlijden (tot het testament bijvoorbeeld is nagelopen). Bij een uitvaartverzekering is het geld wel meteen beschikbaar. Daarom is een uitvaartverzekering in de meeste gevallen erg handig. Met een maandelijkse premie van slechts een paar euro ben je voor duizenden euro’s verzekerd. Dat is toch wel een fijn idee!

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):