Tuincentra goed geboerd door corona 

SCHAGEN – Tuincentra en tuinderijen in Schagen hebben niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Integendeel, de meesten zagen de drukte en omzet juist stijgen ten opzichte van voorgaande jaren. 

Door de lockdown gingen mensen hun huis en tuin extra gezellig maken. Ook was het erg goed weer vertelt Bart Pronk van Welkoop ‘t Rijpje in Sint Maarten. Daardoor verkocht hij niet alleen groen maar ook veel zwembaden en trampolines. 

Een andere reden is dat sommige centra als één van de weinige winkels open konden blijven tijdens de lockdown. Zo hoefde Welkoop ‘t Rijpje niet te sluiten omdat het ook een dierenspeciaalzaak is. 

Tuincentrum Overvecht in Schagen ging wel een paar maanden dicht. Toch hebben ze ook daar de drukte zien toenemen. “Vooral in het begin. Toen waren tuincentra en bouwmarkten echt hot”, vertelt een medewerker. 

Ook Tuinderij Marlequi, die vooral via Westfriese stalletjes verkoopt, boerde goed. “Toen zelfs de tuincentra sloten wisten ze ons goed te vinden”, zegt Margit Dekker. 

Wat mensen voornamelijk kochten? “Dingen om de tuin op te vrolijken, zoals blauwe druifjes, narcissen en pompoenen. Veel pompoenen. Iedereen ging pompoenen uithollen met z’n kinderen.” aldus Dekker. 

Of de interesse voor tuinieren blijvend is durven tuinwinkels niet te zeggen. Net als voor de lockdown zal de drukte waarschijnlijk vooral weersafhankelijk zijn. “Afgelopen weken met het mooie weer liep het weer vol, maar nu is het bagger”, vertelt Pronk.

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: