Toeristen willen geen jodiumpillen

Je hoopt dat eens op de plek waar nu de kernreactor staat een prachtig recreatiepark komt met vakantiehuisjes en slechtweervoorzieningen. Je hoopt dat de stranden ongerept blijven en dat iedere toerist en iedere natuurliefhebber kan genieten van de weidsheid van het strand, de zee en de lucht. Toeristen zullen dit weten te waarderen en komen graag naar Petten en zorgen voor veel banen en geld voor de gemeentekas. Helaas is dit niet het geval. Het is geen aantrekkelijk genoegen om naar een vakantiebestemming te gaan waar jodiumpillen worden uitgedeeld voor het geval dat er iets verschrikkelijks gebeurt. De wetenschap dat deze pillen er zijn schrikt af.

Dagblad Trouw besteedde deze week aandacht aan Petten. Nu ging het niet om de reactor maar om de controverse tussen de gemeente in de persoon van wethouder Jelle Beemsterboer en Cor Koning van Het Zijper landschap over het strand. Beemsterboer wil Petten meenemen in de vaart der volkeren en ziet daarom geen probleem in het bouwen van beachhouses, paviljoens en strandhuisjes op het strand. Zo komen er ruim 80 strandhuisjes. Maar die worden na het seizoen netjes weggehaald; dus waar zeuren we over. Koning weet beter en zegt dat de palen van deze huisjes op het strand blijven staan.

Zijn grootste probleem is dat hij vindt dat de gemeente Schagen haar huiswerk niet goed heeft gemaakt. De plannen zijn niet getoetst aan de Europese richtlijn Natura 2000 in verband met de nabijheid van het Zwanenwater. De belangrijkste reden voor Koning en zijn club om in bezwaar te gaan bij de Raad van State. De kwestie splijt het dorp, schrijft Trouw. Aan de ene kant hebben we de projectontwikkelaars en andere bouwers die steen en been jammeren dat ze hun plannen niet kunnen verzilveren en andere kant zijn er mensen die de stranden vrij van smet willen houden. Zo laten vindt bijvoorbeeld de gemeente Bergen die een ongerept strand ziet als een impuls voor de lokale economie in deze gemeente. Het kan verkeren. Schagen ziet het precies andersom. Schagen is van de koopman (geld moet rollen) en Bergen is van de dominee (rentmeesterschap). De waarheid zal wel in het midden liggen.

Petten zit met de kernreactor in haar maag. Aan de ene kant zorgt hij voor werk voor veel mensen en wiens brood je eet wiens woord je spreekt en dus wordt er niet gemopperd en aan de andere kant zijn er grote zorgen over de veiligheid omdat dat ding regelmatig buiten bedrijf wordt gezet omdat er weer iets mis is gegaan. De kernreactor is ook een schip van bijleg geworden voor moedertje Staat en dus voor ons belastingbetalers. We weten hoe het vergaat met projecten die alleen maar kosten, ze sterven een snelle dood.

Het laatste trieste wapenfeit is het transport van vaten met nucleair afval naar Zeeland voor verdere verwerking. De Staat moet bijspringen om de transportkosten te betalen anders dreigt faillissement.  Veiligheid boven alles. Dat wel natuurlijk, maar het wordt nu ingezet als chantagemiddel richting de overheid: als jullie niet over de brug komen dan loopt iedereen gevaar. Op een dag wordt de reactor definitief gesloten en ontmanteld. Wie gaat dit betalen? De belastingbetalers weer?   

Intussen maakt Beemsterboer zich geen zorgen over het Kustpact waarmee minister Schultz binnenkort naar buiten komt. Volgens hem biedt het eerder kansen omdat volgens hem het Kustpact zal aangeven waar langs de Nederlandse kust kansen zijn voor toeristische ontwikkeling en waar natuurontwikkeling moet worden gewaarborgd.

Koning vindt de argumenten van de wethouder magertjes. “Ik vraag me echt af of een prachtig natuurlijk strand niet een betere impuls is voor Petten, dan een strand met hokken. De stennis in het dorp wordt vooral veroorzaakt door belanghebbende projectontwikkelaars en bouwers. Ik neem ze dat ook niet kwalijk, hoor.” De dominee en de koopman: wie zal gelijk krijgen van de Raad van State? We zullen het zien.

Eugeen Hoekstra

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: