Toename branden door corona

Het aantal brandmeldingen is in Nederland in 2020 met 25 procent gestegen. Normaal gesproken komen er rond de 440 meldingen per maand binnen bij de brandweer. In 2020 lag dat aantal op 550 meldingen per maand. De coronacrisis lijkt indirect de oorzaak te zijn van deze grote toename. Ook het aantal autobranden is behoorlijk gestegen.

Grote piek in maart 2020

Er is een grote piek te zien van het aantal brandmeldingen in maart 2020. Dat was het moment waarop de coronamaatregelen in Nederland ingingen. Opvallend is dat het aantal woningbranden in juni 2020 weer daalde. Op dat moment ging onder andere de horeca weer open. Ook in de kop van Noord-Holland kregen we dit jaar veel met brand te maken. Zo werden we in de nacht van 15 december opgeschikt door een [url|https://www.noordkopcentraal.nl/nw-28464-7-3833302/nieuws/brand_in_woning_in_groet.html|woningbrand in Groet|int] en is er in november in Middenmeer een verlaten boerderij volledig uitgebrand. Een brand in ‘t Veld zorgde afgelopen zomer zelfs voor Kamervragen van het CDA. Er waren namelijk glasscherven en andere brokstukken van de zonnepanelen vrijgekomen. Dit kan schadelijke effecten hebben op mens, dier en natuur. Ook waren er regelmatig autobranden, zoals begin december in Den Helder.

Menselijke fouten en vandalisme

Vanwege de coronacrisis zijn we over het algemeen veel thuis en dat heeft allerlei gevolgen. Zo hebben de beperkingen ervoor gezorgd dat we massaal aan het klussen zijn geslagen. Er zijn in 2020 dan ook veel berichten geweest over woningbranden die veroorzaakt zijn doordat mensen zelf in hun woning aan de slag zijn gegaan. Ook oververhitte apparaten zorgen regelmatig voor brand. De toename van het aantal autobranden, is al langere tijd een zorgelijke trend. De branden ontstaan volgens verzekeraars voornamelijk door brandstichting. En dat is vervelend, want vandalisme wordt alleen door een allrisk autoverzekering gedekt. Om er zeker van te zijn dat de auto goed tegen brand is verzekerd, kunnen mensen de [url|https://www.hoyhoy.nl/autoverzekering/|autoverzekering vergelijken|ext] en overstappen naar een allrisk verzekering.

Brandschade en verzekering

Zoals hierboven al is genoemd zijn mensen bij een autobrand door vandalisme alleen verzekerd als ze een allriskverzekering hebben. Bij een [url|https://www.brandveilig.com/nieuws/flinke-toename-door-mogelijk-corona-brandmeldingen-in-2020-met-25-procent-gestegen-67057|woningbrand|ext] ligt dat iets anders. Hiervoor doet men een beroep op de inboedel- en opstalverzekering. Het slachtoffer moet altijd zo snel mogelijk contact opnemen met de verzekeraar. Voor alle losse spullen in de woning, is de inboedelverzekering het aanspreekpunt. Voor schade aan de woning zelf, moet de gedupeerde bij de opstalverzekering zijn. De schade wordt niet vergoed als er sprake is van opzet of grove nalatigheid. Ook worden veel spullen vergoed op basis van de dagwaarde en niet tegen nieuwwaarde.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):